Hlavní obsah

Třetím obviněným v kauze tajných zpráv BIS je advokát Jindra

– Praha • Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Třetím obviněným v kauze důvěrných zpráv tajných služeb je podle informací Práva advokát Tomáš Jindra, který byl údajně spojkou mezi rovněž stíhanými Janou Nečasovou, dříve Nagyovou, a lobbistou Ivo Rittigem. Právě Jindrovi, který je obchodním partnerem a poradcem lobbisty Rittiga, měla Nagyová sdělovat obsah zpráv BIS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Advokát Tomáš Jindra před služebnou ÚOOZ Na Perštýně, kde policisté ve středu předávali obvinění v kauze BIS

Článek

Jindra své obvinění v SMS zprávě, kterou poslal Právu ve středu dopoledne, popřel. „Nic jsem nepřevzal,“ sdělil advokát redakci. V odpoledních hodinách si ale obvinění osobně vyzvedl na služebně na pražském Perštýně.

Obviněn by měl být z trestného činu ohrožení utajované informace stejně jako Nečasová a Rittig.

Již dříve vyšlo najevo podezření detektivů, že Nečasová tajné informace předávala lidem spojeným s Rittigem. Vrchní státní zástupce z Olomouce Ivo Ištvan v minulosti v dopise určeném Ústavnímu soudu, který zveřejnil týdeník Euro, nastínil možné spojení Nečasové s Rittigem a s jeho obchodním partnerem, právníkem Tomášem Jindrou, s nímž prý čile komunikovala především předloni v červnu a červenci.

„Jindra byl v té době také v osobním a telefonickém kontaktu s Janou Nagyovou, která ho mimo jiné informovala o obsahu zpráv BIS, které by se mohly týkat aktivit podezřelých,“ napsal před časem Ištvan.

Policie u Jindry v červnu minulého roku prováděla domovní prohlídku. Zabavila nejen počítače, mobily a CD disky, ale i některé osobní věci. U prohlídky byla nutná účast zástupce advokátní komory, protože advokát měl v domě spisy svých klientů. [celá zpráva]

Spisy nebyly uzamčeny 

Právo už v úterý informovalo, že v kauze BIS byli obviněni Rittig s Nečasovou. [celá zpráva] Podle důvěryhodného zdroje není mezi obviněnými někdejší šéf Úřadu vlády Lubomír Poul, přes kterého se podle původního podezření policie mohla Nečasová i přes nedostatečnou prověrku dostat k důvěrným zprávám tajných služeb určeným tehdejšímu premiérovi Petru Nečasovi.

Nynější stíhání Nečasové s Rittigem souvisí s nakládáním s důvěrnými zprávami tajných služeb, zejména pak kontrarozvědky (BIS), které mířily na Úřad vlády do rukou tamního šéfa Poula. Právě on byl určen jako ten, kdo má od rozvědčíků utajované dokumenty určené do rukou předsedy vlády přebírat a patřičně uchovávat.

Již dříve se však objevily informace, že podle policie Poul s těmito materiály nenakládal tak, jak mu ukládá zákon o utajovaných skutečnostech – neměl prý všechny založeny ve spisovně či na speciálním uzamčeném místě, ale některé údajně ležely volně u něj ve skříni. Policie na to přišla při loňských červnových prohlídkách na Úřadu vlády poté, kdy kvůli možné korupci zatkla několik lidí včetně Nečasové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám