Hlavní obsah

Část šifrovaných telefonátů Rittiga s Nečasovou prolomila policie

Právo, Jakub Troníček

Kontroverzní lobbista Ivo Rittig řešil ty nejcitlivější záležitosti s pravou rukou někdejšího premiéra Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) po vzoru dalšího „politického podnikatele“ Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS) podle zjištění Práva přes speciální šifrovací telefon.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel a lobbista Ivo Rittig

Článek

Ani ten je přitom před odposlechy zcela neochránil, policii se totiž podařilo část takto zachycených zašifrovaných hovorů dekódovat. Právu to potvrdil dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování.

„V celé té skupině bylo šifrovacích telefonů víc. Většinou je i pro ostatní sháněl Rittig,“ řekl Právu zdroj.

Pro detektivy představuje prolomení kódu velký úspěch, speciální přístroje s cenou v řádu desítek tisíc korun si totiž firmy i jednotlivci pořizují právě kvůli tomu, že se obecně považují za neodposlouchávatelné.

I proto policisté podobně jako v případě Janouška s Bémem zachytili v odposleších, jak Rittig opakovaně nechává řešení některých věcí „na ten druhej telefon“.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas s manželkou odcházejí z výslechu.

Rozsáhlá síť

Vyšetřovatelé pod dozorem olomouckého vrchního státního zastupitelství jsou přesvědčeni, že kolem Rittiga fungovala rozsáhlá klientelistická síť. Ta podle nich i díky vlivu Nečasové na Úřad vlády a jejího tehdejšího milence v čele vlády Petra Nečase (ODS) zasahovala do rozdělování veřejných zakázek, obsazování důležitých postů v orgánech státem ovládaných společností nebo přímo ve státní správě. Vše prostřednictvím někdejšího zástupce pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka i do vyšetřování citlivých kauz.

Zoufalí lidé dělají zoufalé činy, komentoval Rittig své zadrženíVideo: Novinky

Právě Nagyová patřila podle detektivů k hlavním členům skupiny, do které policie zahrnula také např. Rittigova poradce Tomáše Jindru, právníky z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners) nebo bývalého náměstka ministerstva vnitra Michala Moroze.

Úřady teď mimo jiné zjišťují, za co konkrétně Nečasová od nejrůznějších lidí především z prostředí byznysu dostala množství drahých šperků, kabelek nebo oblečení. [celá zpráva]

Detektivové jsou přesvědčení, že luxusní dárky byly ve skutečnosti jakousi formou úplatků např. za zařízení schůzky s premiérem nebo třeba za to „správné“ obsazení postů v dozorčích radách velkých podniků.

Nečasová měla podle všeho velmi široký záběr, nicméně k tematickým prioritám prý patřil zejména energetický gigant ČEZ.

Související témata

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jana Nagyová

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Foto: Aleš Pospíšil, ČTK

Lobbista Roman Janoušek

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Pavel Bém před volbou šéfa pražské ODS

Podle nejnovějších informací Práva za Nečasovou s dárky chodil také vlivný lobbista se silnými vazbami na bývalé vedení ČEZ Vladimír Johanes.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám