Hlavní obsah

Trest za kopnutí policisty do zadku: Herečka si odpracuje 120 hodin prospěšných prací

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Případ ostravské divadelní herečky Lady Bělaškové, obžalované z útoku na policistu, uzavřel v úterý Okresní soud v Ostravě. Uznal ji vinnou z toho, že letos na Nový rok během policejního zákroku slovně napadala policisty a jednoho z nich kopla do zadku. Bělaškové soud vyměřil za násilí vůči úřední osobě trest 120 hodin obecně prospěšných prací a zároveň peněžitý trest ve výši 12 tisíc korun. Pokud nezaplatí, bude si muset odsedět dva měsíce ve vězení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Herečka Lada Bělašková po vyhlášení rozsudku

Článek

Bělašková si ponechala lhůtu pro případné odvolání. Trvá na tom, že policistu nekopla, i když přiznává, že zasahujícím mužům zákona nevybíravě nadávala.

Incident se odehrál letos během silvestrovských oslav 1. ledna před budovou ostravského studia České televize, kolem kterého procházela ve tři hodiny v noci trojice divadelních herců. Jeden z nich, Jan Hájek, se rozhodl sundat českou vlajku na půl žerdi kvůli svým údajným antipatiím vůči prezidentovi Miloši Zemanovi. Vrátný z České televize, který si myslel, že herec chce vlajku ukrást, na místo zavolal policii.

Proti panu Hájkovi byl zákrok veden naprosto adekvátně
soudce

Policisté Jana Hájka zpacifikovali, což se ale Bělaškové nelíbilo. Začala policistům nadávat, podle svých slov ale do žádného z nich nekopla. „Nikdy bych si to nedovolila. Jen jsem se snažila slovně zastat blízkého člověka, kterého policisté svalili na zem a kopali do něj. Běžela jsem k němu, ale nedoběhla, policisté mě zpacifikovali. Měla jsem strach o jeho zdraví i život,“ řekla Bělašková během své výpovědi před soudem. „To, že stojím před soudem, považuji za absurdní,“ dodala. [celá zpráva]

Soudce Lukáš Delong ale při odůvodnění rozsudku řekl, že policejní zákrok byl zcela adekvátní a napadení bylo jednoznačně prokázáno. „Byla jste opakovaně vulgární, chovala jste se arogantně a hystericky,“ řekl soudce Lukáš Delong na adresu obžalované herečky.

Bezprecedentní útok

Zdůraznil, že bylo jednoznačně prokázáno, že o napadení policistů se pokoušel i Jan Hájek, a právě proto vůči němu policie použila donucovacích prostředků. „Proti panu Hájkovi byl zákrok veden naprosto adekvátně. Vy jste se nechala z mého pohledu strhnout atmosférou. Ten incident byl naprosto zbytečný,“ dodal soudce.

Připustil, že by se celá událost mohla jevit jako bagatelní, nicméně je třeba přihlédnout k tomu, že žena útočila na policistu, byť mu nezpůsobila žádné zranění. „Šlo o bezprecedentní útok na představitele veřejné moci, která má požívat autority, nikoliv snášet tykání, urážky, pokřik a podobně nevhodné jednání,“ dodal soudce.

„Nikdy v životě mne nenapadlo, že bych se mohla dostat před soud. Policisté se chovali naprosto neadekvátně. Dokonce mě zavřeli na mnoho hodin do cely a svlékli mne donaha před kamerami. To mi přijde na celé věci nejzásadnější. Přitom jsem nebyla opilá, nikoho jsem neohrožovala,“ řekla herečka.

Jak uvedl její obhájce, útok na policistu nebyl prokázán. A i kdyby byl, jednalo by se maximálně o přestupek. Navíc za eskalaci konfliktu si podle obhájce může sama policie. „Došlo k fatálnímu nezvládnutí situace ze strany zasahujících policistů,“ řekl obhájce. Soudce ale nakonec byl jiného názoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám