Hlavní obsah

Trest pro Stodolovy: doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Nejpříšnější možný trest v pondělí dostali manželé Jaroslav a Dana Stodolovi (37, 33) za sérii vražd a loupeží. Oba mají podle verdiktu královéhradeckého krajského soudu strávit zbytek života ve věznici se zvýšenou ostrahou. Pokud odvolací instance trest potvrdí, bude Stodolová terpve druhou ženou, která si u nás odpyká doživotí.

Foto: Archiv CEWE

Kompletní porota

Článek

Manželé verdikt vyslechli bez viditelných emocí. Před tím v závěrečných slovech oba projevili lítost. "Do konce života se nezbavím děsivého pocitu z toho, co jsem provedl," řekl například Stodola. Po skončení přelíčení požádali soudce o možnost spolu promluvit. Rozmluva se odehrála bez přítomnosti veřejnosti, podle svědectví lidí, kteří zůstali uvnitř jednací síně, si spolu několik minut šeptali a usmívali se při tom na sebe.

Jak zdůvodnil rozsudek předseda senátu Miroslav Mjartan, možnost jejich resocializace je prakticky nulová. Své oběti navíc podrobovali zvláště vysokému trýznivému utrpení.

Soudci tak vyhověli státní zástupkyni Renátě Vesecké, která pro oba navrhovala doživotí. Nakonec si ale ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Na místě se odvolali

Obhájce Stodoly František Derik v závěrečné řeči poukázal na to, že bez doznání jeho mandanta by některé skutky zůstaly neobjasněny. Zopakoval, že iniciátorem byla Stodolová. Pro svého klienta proto navrhl trest mezi 15 až 25 roky vězení.

Naopak právní zástupce Stodolové Vítězslav Menšík popřel, že by manžela nabádala k vraždám. Prý oběti pouze oloupila, ale vraždit nechtěla. Manžel podle ní zabíjel z vlastního zájmu. Její obhájce z toho důvodu požadoval trest pouze do 15 let.

Manželé se proti rozsudku na místě odvolali.

21 trestných činů

Manželský pár se zpovídal celkem z 21 trestných činů. Nejzávažnější jsou však obvinění z osmi vražd a dvou pokusů o ně.

Stodolovi si vybírali oběti především mezi staršími a osamělými lidmi v malých obcích. Do jejich domů se často vloudili pod nějakou záminkou. Oběť pak týrali tak dlouho, dokud jim nevydala peníze. Většinou se nejednalo o nijak vysoké částky, přesto pro ně manželé vraždili.

Vedení okresní policie hrozí stíhání

Policisté, kteří smrt těchto lidí vyšetřovali, hned čtyřikrát nepoznali, že jde o vraždy. Místo činu dostatečně neprohlédli a podezřelá úmrtí příliš rychle uzavřeli jako sebevraždy, náhlá úmrtí, či nehody.

Kvůli těmto pochybením, které páru zřejmě umožnily dál nerušeně zabíjet, Inspekce ministra vnitra minulý týden navrhla stíhání čtyř vysokých důstojníků kutnohorské policie, včetně tehdejšího okresního policejního ředitele, neboť nedohlédli na práci svých podřízených.

Série vražd manželů Stodolových

16. listopadu 2001 - Ve Slavošově na Kutnohorsku byl zavražděn Stanislav Šanda (75). Důchodce bydlel ve statku sousedícím s domem obou manželů. Jeho tělo bylo nalezeno v požářišti, podle policie zemřel bez cizího zavinění.

28. listopadu 2001 - Růžena Skohoutilová (68) byla zavražděna rovněž ve Slavošově na Kutnohorsku. Ženu příbuzní delší dobu pohřešovali, v květnu 2002 její tělo vykopal náhodou na zahradě její zeť. Policie z vraždy původně obvinila dva Ukrajince a dva Čechy, ti poté strávili několik měsíců ve vazbě.

30. července 2002 - V Měchonicích na Kutnohorsku byli nalezeni mrtví manželé Antonín a Marie Královi (66, 62). Policie jejich smrt vyšetřovala původně jako sebevraždu, podle lékařského posudku se měli otrávit plynem.

Mezi 15. až 17. srpnem 2002 - V Kardašově Řečici na Jindřichohradecku byla zavražděna Marie Čondlová (78). Tuto vraždu měla podle policie spáchat pouze Stodolová.

Mezi 27. a 30. říjnem 2002 - Ve Slavošově na Kutnohorsku byl zavražděn Josef Malina (81). Jeho smrt policie nejprve považovala za sebevraždu, protože ho našla na půdě vedle povalené stoličky a s telefonní šňůrou kolem krku.

1. prosince 2002 - V Brněnci na Svitavsku byly nalezeny zavražděné sestry Helena Cerháková (52) a Dagmar Weissová (62). 92letá matka útok přežila. Stodolovi se do Brněnce přistěhovali krátce před svým činem a byli mezi podezřelými.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Stodolová svalila vinu na manžela

Dana Stodolová při své úterní výpovědi před trestním senátem Krajského soudu v Hradci Králové svalila vinu na svého muže Jaroslava. Ten dnes odmítl vypovídat,...

V kauze Stodolových vypovídali svědci

Třetím dnem pokračovalo ve čtvrtek u královéhradeckého krajského soudu hlavní líčení s manželi Jaroslavem a Danou Stodolovými, podezřelými ze spáchání osmi...

Výběr článků

Načítám