Hlavní obsah

Trest pro řidiče, který havaroval s autobusem u Blšan, platí

Ústí nad Labem

Odvolací soud v Ústí nad Labem zamítl odvolání Michala Babulíka, který zhruba před dvěma lety havaroval u Blšan na Podbořansku s autobusem plným studentů gymnázia. Několik desítek lidí bylo tehdy zraněno, někteří vážněji.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Nehoda autobusu u Blšan

Článek

Řidič se odvolal, protože nesouhlasil s uloženým trestem zákazu řízení, zdál se mu nepřiměřený. Jeho obhájce v odvolání uvedl, že přijde o zaměstnání a způsobí mu existenční problémy.

O dvouletém trestu odnětí svobody s odkladem na čtyři roky a zákazem řízení na čtyři roky rozhodl lounský soud letos v únoru. Řidič byl odsouzen za obecné ohrožení z nedbalosti. Soud tehdy přihlédl k tomu, že řidič uznal svou vinu a předešlé skutky, za něž byl trestán, nejméně před osmi lety.

Převrátil autobus s gymnazisty, od soudu odešel s podmínkou

Krimi

Podle soudu řidič nepřizpůsobil jízdu stavu a povaze vozovky, která byla namrzlá, a překročil povolenou rychlost o více než 20 kilometrů v hodině.

Na Lounsku havaroval autobus s dětmiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

V místě nehody dostalo vozidlo smyk, narazilo do svodidel a následně sjelo do příkopu, kde se převrátilo na bok. Čtyři lidé tehdy utrpěli středně těžká zranění, dalších 61 lidí se zranilo lehce. Podle lounského soudu ke zraněním cestujících zřejmě přispělo, že nebyli připoutaní.

Nebylo to první pochybení

„Krajský soud dospěl k závěru, že v rámci odvolací argumentace nelze odvolání přiznat. Výrok shledal správným, uložený trest je zákonný a přiléhavý a zcela jistě nelze považovat za nepřiměřeně přísný," uvedla předsedkyně odvolacího senátu Ladislava Šafránková.

Jel nepřiměřenou rychlostí a také rychlostí, která neodpovídala stavu a povaze vozovky. Navíc tam byla omezená rychlost a pan obžalovaný toto omezení nerespektoval.
Ladislava Šafránková, předsedkyně odvolacího senátu

Doplnila, že muži hrozil až desetiletý zákaz činnosti a jeho trest tak mohl být vyšší. Připomněla, že se trestné činnosti dopustil jako profesní řidič a již v minulosti byl trestán například za řízení pod vlivem návykové látky.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Nehoda autobusu u Blšan

Babulík už dřív řekl, že se nehoda stala shodou nešťastných okolností. Šafránková v úterý uvedla, že tomu tak nebylo. „Jel nepřiměřenou rychlostí a také rychlostí, která neodpovídala stavu a povaze vozovky. Navíc tam byla omezená rychlost a pan obžalovaný toto omezení nerespektoval," řekla předsedkyně. Podle ní bylo naopak velké štěstí, že neměla nehoda fatální následky.

Závodící mustang v Novém Mexiku převrátil školní autobus plný dětí

Amerika

Obhajoba navrhovala úplné zrušení zákazu řízení. „Na rozhodnutí jsme byli připraveni. Soud rozhodl tak, jak rozhodl, a budeme to plně respektovat," řekl novinářům obhájce Jan Greisinger.

Státní zástupce Jan Řeháček uvedl, že soud rozhodl na základě jeho návrhu, je tedy spokojený. „Mám za to, že pan obžalovaný by neměl řídit autobus, maximálně tak jízdní kolo," dodal. Babulík se vyjádřit odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám