Hlavní obsah

Trenér Růžička si chtěl půl miliónu nechat, uvádí obžaloba

Právo, Radim Vaculík
Praha

Někdejší kouč české hokejové reprezentace a nyní trenér extraligového Chomutova Vladimír Růžička (52) si chtěl nechat celkem půl miliónu korun, které nadvakrát dostal od podnikatele Miroslava Palaščáka jako údajný sponzorský dar pro klub Slavia Praha. V obžalobě, kterou počátkem května na Růžičku podala k Obvodnímu soudu pro Prahu 10, to tvrdí státní zástupkyně Lucie Písecká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička

Článek

Obžaloba podle ní byla podána právem, hokejová legenda se dopustila hned dvou skutků zpronevěry, za které nyní Růžičkovi hrozí jeden rok až pět let vězení anebo peněžitý trest.

Kromě toho stejnou částku, tedy půl miliónu korun bude u soudu po Růžičkovi požadovat jako poškozený samotná Slavia Praha.

„Částka 500 tisíc korun byla sice obviněným následně vrácena dárci Palaščákovi, navíc se tak stalo až se značným časovým odstupem a po urgencích ze strany Palaščáka, z čehož je možno dovodit úmysl obviněného finanční prostředky si ponechat,“ napsala státní zástupkyně z Prahy 10 Písecká v obžalobě, jejíž kopii má Právo k dispozici.

Peníze vrátil za 18 měsíců

Upozornila v této souvislosti na důležitý fakt, že mezi přijetím obou částek (vždy 250 tisíc korun – pozn. red.) obviněným, který je podle ní měl předat bez odkladu do klubu k zaevidování do účetnictví, uběhla doba zhruba jednoho roku.

Přesněji, první obnos si Vladimír Růžička podle spisu vzal na jaře v roce 2012, druhý v květnu 2013. Ani na jednu částku však nevystavil fakturu a peníze neputovaly do klubové kasy ani do jejího účetnictví, jak přitom při rozhovorech s Palaščákem avizoval. Růžička byl tehdy trenérem a spolumajitelem Slavie.

Bez zajímavosti není ani skutečnost, že po Palaščákových urgencích kouč celých půl miliónu korun nakonec vrátil z účtu své manželky, ale učinil tak až v listopadu 2014, tedy půldruhého roku po převzetí druhé z částek

Jak Písecká uvedla v obžalobě, Růžička podnikatele Palaščáka podle výpovědi druhého jmenovaného oslovil sám jako otce jednoho z hráčů hokejové Slavie.

„Přišel za ním s nabídkou, že pokud dá klubu sponzorský dar ve výši 250 tisíc korun, že se o jeho syna postará a že bude hrát,“ nastínila žalobkyně to, co na policii vypověděl Palaščák, který na nabídku přistoupil.

Schůzky si nahrál

Pak prý byl vyzván, aby se někdy v květnu 2012 dostavil k Růžičkovi do kanceláře, kde mu peníze předal. Jenže to nebylo vše. Po skončení tehdejší sezóny byl prý znovu vyzván, aby zaplatil ještě jednou stejnou částku, což počátkem května 2013 Palaščák udělal. Schůzku s Růžičkou už si ale nahrál.

Když navíc později zjistil, že syn nedostal příležitost ani ve Slavii, ani pak na hostování v prvoligovém Mostu, v červnu 2014 se vydal vše s Růžičkou řešit. I toto jednání si Palaščák natočil.

Nakonec pak kouče v listopadu 2014 varoval, že pokud mu peníze, za které prý neobdržel jediný doklad, nevrátí, bude to řešit jeho právník. Za tři dny už byly zpět na Palaščákově účtu, putovaly tam z konta Růžičkovy manželky.

Posilovnu Palaščákovi dokonce ukázal, žil v domnění, že peníze předává klubu
žalobkyně Lucie Písecká

Podnikatel také policistům mimo jiné řekl, že když trenérovi peníze dával poprvé, Růžička mu prý tvrdil, že jsou určeny na šatny a posilovnu na zimním stadiónu.

„To samé říkal i při předání druhé částky a posilovnu mu dokonce ukázal, žil v domnění, že peníze předává klubu,“ citovala Palaščákovu výpověď žalobkyně.

Jenže Růžičkovi někdejší kolegové z klubu a bývalí manažeři Slavie podle výslechů na policii nic o penězích na posilovnu či šatny nevěděli, až na jednoho ani neslyšeli o tom, že by tým měl dostat od Palaščáka prostřednictvím Růžičky sponzorský dar.

Bez evidence

„Pokud se jedná o rekonstrukci posilovny v letech 2012 a 2013, tato probíhala z peněz klubu, který je obdržel zpravidla z dotačních titulů,“ vyvrátil Růžičkovo domnělé tvrzení jeden z bývalých členů představenstva Slavie.

Doplnil také, že v žádných evidencích nebyla nalezena byť jen zmínka o tom, že by měly do klubu putovat peníze ve výši půl miliónu korun jako sponzorský dar.

Růžičku policisté původně podezřívali z korupce, protože podle tvrzení některých rodičů mladých hokejistů včetně Palaščáka od nich bral peníze za to, aby potomci mohli dál v klubu hrát. Pro tato tvrzení ale kriminalisté nezískali dostatek důkazů, proto věc překvalifikovali na zpronevěru, z níž Růžičku v lednu obvinili.

Sám hokejový trenér už dříve v médiích možné provinění popřel. „Nikdy jsem nepřijal jakoukoli finanční částku výměnou za příslib zvýhodnění kteréhokoli hráče,“ řekl už dříve kouč.

Reklama

Související články

Experti: Růžička je v tom až po uši

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička bude muset na policii vysvětlovat, proč dvakrát po sobě převzal od podnikatele Miroslava Palaščáka bez dokladů...

Výběr článků

Načítám