Hlavní obsah

Trenér plavání dostal za střelbu u školy podmínku

– Brno

Podmíněný trest tři roky vězení s odkladem na pět let uložil v pondělí Krajský soud v Brně trenérovi plavání Petru Haškovi za pokus o zabití muže. Případ se týká loňské střelby poblíž základní školy v Brně-Žabovřeskách, trenér podle soudu vzal při konfliktu muži jeho vlastní zbraň a postřelil ho. Žalobce navrhoval vězení, obhajoba žádala zproštění viny.

Trenér plavání u soudu za střelbu v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Potyčka z loňského 20. března mezi otcem žáka základní školy s trenérem plavání skončila vážným zraněním otce školáka. Ten v případu figuroval jako poškozený i jako obviněný.

Byť to byl právě Zdeněk Polák, kdo legálně držený revolver glock před školu přinesl a střílel s ním během konfliktu, který sám vyvolal, do vzduchu, vyšší trest dostal pedagog a trenér Hašek, kterého soudili za pokus zabití.

Poláka už dříve soud potrestal jako výtržníka. Dostal roční podmínku a trest přijal. „Obžalovaný ze své zbraně dvakrát vystřelil do vzduchu a jednou do země. Nelze mu tak prokázat úmysl ublížit,“ stojí v soudním rozhodnutí, při kterém byl Polák z původního obvinění z pokusu o vraždu zproštěn.

Co ty na mě se zbraní? Soud vyslechl svědky střelby u brněnské školy

Krimi

Jak zdůvodnil předseda senátu Aleš Novotný, soud se při rozhodování o udělení podmínečného trestu pro Petra Haška řídil i znaleckými posudky odborníků, podle kterých byl Hašek v krizových momentech, kdy vyběhl před školu v pantoflích zpacifikovat neznámého sprostě nadávajícího střelce, pod vlivem přechodné duševní poruchy, která byla reakcí na stres a strach, kterou Polákova střelba před školou vyvolala.

Přesto si však měl mladý instruktor plavání uvědomit, co může spáchat při střelbě do člověka z bezprostřední blízkosti, kterého před tím srazil na zem a kterému sebral jeho zbraň.

„Nepříliš šťastná byla i obhajoba, která se snažila soud přesvědčit, že zbraň pan obžalovaný nepovažoval za skutečnou, ale za maketu či hračku. Revolver přitom vážil skoro kilogram, a to není málo,“ uvedl soudce Novotný, který označil rozhodování o udělení trestu s odkladem za hraniční.

Otec při hádce před školou vytáhl zbraň, vyvázl s podmínkou

Krimi

Pobyt ve vězení by byl nicméně podle soudu pro učitele plavání a pedagoga, který měl po celou dobu značnou podporu svých kolegů, nepřiměřeně přísný.

Hašek má zaplatit zdravotní pojišťovně 584 626 korun za léčení a 181 398 korun Polákovi jako bolestné. Obě částky však soud dělil na polovinu, protože, jak soudce Novotný také uvedl, bez výtržnického jednání a původní iniciativy Poláka by k žádnému incidentu nedošlo.

Potrestaný trenér se k výroku nechtěl vyjádřit, podle slov obhájce Karla Schelleho se však zřejmě proti verdiktu odvolá. Rovněž státní zástupce i poškozený Polák si ponechali lhůtu pro vyjádření k rozsudku.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Trenér plavání Petr Hašek u soudu se svým obhájcem

Reklama

Výběr článků

Načítám