Hlavní obsah

Tragickou srážku malých letounů na Olomoucku policie odložila, viník při ní zahynul

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie odložila případ tragické srážky dvou ultralightů, při níž loni koncem srpna zahynul pilot jednoho z nich a dvoučlenná posádka druhého utrpěla vážná zranění. Není koho stíhat, protože podle znalců viníkem nehody byl pilot, který při ní zemřel. Právu to v pondělí sdělila policejní mluvčí Irena Urbánková.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Záchranáři u zničeného ultralightu

Článek

Tragická událost se stala loni 27. srpna před 19. hodinou nad polem mezi obcí Dlouhá Loučka a místní částí Plinkout. Nehodu oznámil pilot třetího letounu, který letěl společně se stroji, jež havarovaly.

Podle informací Práva se pětašedesátiletý pilot letadla značky VIA pravděpodobně dostal pod druhé letadlo Eurostar, v němž letěli dva muži ve věku 60 a 68 let. Z neznámého důvodu se přitom bohužel přiblížil natolik, že došlo ke střetu.

Vedoucí letového a technického oddělení Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod Josef Bejdák už v březnu uvedl, že nelze vyloučit, že se níže letící letoun dostal mimo zorné pole pilotů z druhého ultralightu. Přiblížil se příliš blízko ke druhému letounu a pilot již nebyl schopen zabránit srážce. „Kdyby dodrželi bezpečný rozestup, který je sto metrů, nemohlo by se nic stát,“ zdůraznil Bejdák.

Šetření nehody bylo v uplynulých dnech ukončeno. Nelze jej zahájit proti tomu, kdo zemřel.
policejní mluvčí Irena Urbánková

Posádka ultralightu, do kterého druhý letoun narazil, použila záchranný systém a s letounem dopadla na zem naplocho. Druhý letoun narazil pod velkým úhlem do země a byl zcela zničen. Oba piloti patřili ke zkušeným a podle informací Práva se dobře znali.

„V jednom z havarovaných ultralightů bezprostředně po pádu zahynul pilot stroje. Při nouzovém přistání druhého z letadel došlo ke zranění dvou mužů. Oba se vážně poranili v oblasti páteře. Po ošetření byli přepraveni na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Olomouci,“ konstatoval loni po nehodě mluvčí krajských záchranářů Zdeněk Hošák. Škoda byla vyčíslena na čtyři milióny korun.

„Šetření nehody bylo v uplynulých dnech ukončeno. Na základě důkladně provedeného šetření, prověření všech podkladů a skutečností, a především závěrů odborného vyjádření Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod bylo vydáno usnesení o odložení, neboť trestní stíhání je nepřípustné. Nelze jej zahájit proti tomu, kdo zemřel,“ uvedla Urbánková s tím, že osoba podezřelá ze zavinění srážky při nehodě zemřela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám