Hlavní obsah

Toužili po zimní zahradě, naletěli podvodníkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní zimní zahrady za skvělé ceny. Právě taková reklama na internetu upoutala v lednu 2022 pozornost Milana Pospíšila ze středních Čech, který právě o výstavbě zimní zahrady u svého domku uvažoval. Nyní se musí smířit s tím, že stejně jako mnozí další naletěl podvodníkům, co ho obrali o peníze, aniž by vůbec začali zimní zahradu stavět.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Chtěl jsem si postavit zimní zahradu a na internetu jsem našel firmu ALgarde. Jejich nabídka se mi pozdávala jak ohledně vzhledu, tak ceny,“ svěřil se Právu muž, který chce varovat ostatní důvěřivé zákazníky.

Zálohu jsem zaplatil a pak začaly problémy
Milan Pospíšil

„Zimní zahradu jsem si objednal, přijel pán, který se představil jako obchodní zástupce, poptal se, co bych si představoval, a později poslal nabídku na 272 tisíc korun s tím, že firma požaduje zálohu 190 tisíc korun,“ popisoval Pospíšil začátek peripetií.

Až dosud se vše tvářilo seriózně a důvěryhodně. „Firma mi poslala smlouvu a zálohovou fakturu s tím, že termín zahájení práce bude 30. června. Zálohu jsem zaplatil a pak začaly problémy,“ vyprávěl podvedený muž.

Naletěla reklamě se známou tváří, přišla o 700 tisíc

Krimi

„Dostal jsem kontakt na vedoucího montáží, s nímž jsem začal domlouvat termíny. Ten se ale pořád na něco vymlouval.

Původní termín nedodržel, tak jsme sepsali dodatek, že do konce roku bude vše hotovo,“ řekl Pospíšil. Jenže nebylo.

„Všechno začalo nanovo. Dostal jsem kontakt na nějakou jinou paní, ta mi nabídla asi pět termínů, poslední byl koncem dubna 2023. Ten firma opět nedodržela, a když jsem si začal stěžovat, tak se nadobro odmlčela,“ uvedl zákazník, který se jen tak nehodlal smířit s tím, že už nikdy neuvidí téměř dvě stě tisíc, které za zálohu vydal.

Firma skončila, založili novou

„Rozjel jsem se na pracoviště firmy do Všetat. Tam jsem ale našel jen papír s nápisem, že firma se odstěhovala, a s telefonním číslem. Na něj jsem se samozřejmě nedovolal,“ popisoval další peripetie, které nebraly konce.

„Na té adrese už sídlila úplně jiná firma. Ti mi řekli, že o nich nic nevědí, ale že už jsem asi stý, kdo tam po nich pátrá,“ řekl Pospíšil. Rozjel se i do Prahy, kde měla mít společnost ALgarde hlavní sídlo. Na recepci se ovšem dozvěděl, že společnost je v likvidaci.

Milan Pospíšil mezitím zjistil, že majitel zbankrotované společnosti ALgarde založil novou firmu Delaz, na jejíchž stránkách opět nabízí kvalitní a levné zimní zahrady. Neznamená to ovšem, že by splnil své závazky či vracel peníze, naopak je zřejmě i nadále tahá z kapes důvěřivých lidí.

Pospíšil to pochopil, když zveřejnil svůj příběh na serveru Firmy.cz, kde byly zákaznické recenze na společnost ALgarde, a vepsal tam i svoji e-mailovou adresu. „Začali se mi ozývat lidé, co měli s oběma firmami, jak s ALgarde, tak s Delaz, úplně stejnou zkušenost. Do dnešního dne se mi jich ozvalo patnáct,“ řekl.

Fyzioterapeut z Aše sliboval pacientům investice, 130 milionů je pryč

Krimi

Právo mělo možnost do jeho mailové korespondence s dalšími nešťastníky nahlédnout. „Od podzimu roku 2022 s nimi mám smlouvu na zimní zahradu, dostali zálohu 305 tisíc korun a pak jen výmluvy a oddalování, dokonce slib převzít závazek přes Delaz – nic z toho,“ píše například jeden z podvedených. „Jejich účetní uzávěrka je tristní, takže zjevně zpátky nic nedostaneme,“ povzdechl si.

Redakce Práva se několik dní zkoušela se společností Delaz telefonicky spojit, telefonní číslo na stránkách však bylo celou dobu nedostupné.

V hledáčku policie

Také v recenzích na serveru Firmy.cz se to totožnými příběhy jen hemží. „Firma ALgarde vůbec nekomunikuje, zaplacena záloha, montáž měla být 6. 6. 2023. Není ani zahrada, ani peníze. Nekomunikuje ani nová firma Delaz,“ píše v recenzi Ivana Venzarová.

„Objednáno podzim 2022. Záloha uhrazena. Nejzazší termín montáže 20. 4. 23, samozřejmě se nic neudalo. Pan jednatel nebere telefon. Další kroky povedu po právní linii,“ stěžuje si Petr Hanzlík.

Ve snaze, aby své peníze ještě někdy uviděl, šel Milan Pospíšil na policii. On i další podvedení nyní dávají dohromady žalobu na jednatele firmy za podvod. „Byl jsem podat trestní oznámení na policii. Tam mi řekli, že nejsem první a že to už řeší mladoboleslavská kriminálka,“ řekl Právu Pospíšil a policie jeho slova potvrdila.

„Kriminalisté z Mladé Boleslavi skutečně šetří případ několika osob, od kterých firma zabývající se realizací zimních zahrad, zastřešením a podobnými pracemi vybrala zálohy a následně neprovedla domluvené práce,“ řekla Právu policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Poslanec za ANO Patrik Nacher, který se ve Sněmovně věnuje ochraně spotřebitele, Právu řekl, že na tento typ podvodů jsou paragrafy mnohdy krátké. „Existuje zde vakuum, kdy někdo něco spáchá a zároveň ještě není odsouzen, tudíž si legálně může založit novou firmu a pokračovat v činnosti. Otázka je, jak toto vakuum řešit a zároveň ctít presumpci neviny,“ řekl Nacher. Nejlepší cesta je podle něj prevence a opatrnost. „Spotřebitel by předtím, než udělá jakýkoli obchod, měl dát na recenze, být opatrný a obezřetný,“ dodal.

Ženy ze Šumperska se zapojily do soutěží o večeři. Přišly o desítky tisíc

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám