Hlavní obsah

Tlustý se začal soudit s Eurotelem

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Otázku, zda společnost Eurotel zasáhla do osobnostních práv poslance ODS Vlastimila Tlustého tím, že mu nainstalovala nepožadované služby na mobilním telefonu a navíc se v této souvislosti nevhodně vyjadřovala, začal v pátek řešit občanskoprávní senát pražského městského soudu.

Foto: Jan Šaršoun

dopravní nehoda 3 automobilů, Střelná

Článek

Jedná se o kauzu údajných odposlechů, kterou se již zabývala i policie, nicméně ji odložila. Spor se týká toho, že Tlustému letos v únoru do jeho hlasové schránky mobilního telefonu přišla nahrávka rozhovoru, který vedl ve své poslanecké kanceláři v Rakovníku. Poslanec tehdy ve sněmovně vystoupil s obavou, že je odposloucháván. Eurotel kritizoval za to, že se mu schránka vůbec aktivovala, když si ji nevyžádal. Za podivný považoval také fakt, že zpráva došla od neidentifikovatelného odesílatele.

V neposlední řadě se mu nelíbilo tehdejší vyjádření mluvčího Jana Kučmáše, který pro ČTK popsal, jak k celé záležitosti mohlo eventuelně dojít. Tedy, že si Tlustý mohl sám záznam hovoru omylem nahrát a odeslat, příjemce však měl nastavenou schránku a vzhledem k tomu, že si jí nevybral, tak se obsah se vrátil odesílateli. Tlustého, který v pátek k soudu osobně nepřišel kvůli své účasti ve sněmovně, Kučmášovy výroky pobouřily, prý z něj Eurotel dělá idiota.

Nežádá finanční satisfakci

Jeho právní zástupce Jiří Kovanda k tomu uvedl : "Následné hanlivé výroky čtenářů jednoznačně svědčí o tom, že k tomu zásahu do osobnostních práv došlo." Právník zdůraznil, že jeho klient oproti původní žalobě již nežádá finanční satisfakci ve výši pěti miliónů korun, pouze by se rád dočkal soudního závěru v tomto duchu.

Eurotel takové stanovisko odmítá, tvrdí, že poslancův mobilní telefon vykazuje standardní funkce. Rovněž mluvčí prý nijak tehdy nepochybil. "Já jsem tehdy jen obecně odpověděl na otázky novinářů, jak lze událost vysvětlit. Mě osobně se totiž něco podobného stalo," řekl dnes před soudem bývalý mluvčí Kučmáš.

Hlavní líčení bylo odročeno na listopad, kdy chce soudkyně osobně vyslechnout Tlustého.

Reklama

Související články

V odposlechu Tlustého nemá prsty státní moc

Premiér Vladimír Špidla i ministr vnitra Stanislav Gross odmítli, že by se na odposlechu poslance Vlastmila Tlustého podílely státní orgány. Tajná služba...

Výběr článků

Načítám