Hlavní obsah

Únava řidiče z horka? Policisté řeší příčinu tragické srážky autobusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Zástupci složek záchranného systému v úterý dopoledne informovali o detailech pondělní vážné nehody dvou autobusů na dálnici D2 u Brna. Nehodu nepřežil jeden z řidičů, záchranáři ošetřili několik desítek lidí. Dva pacienty lékaři operovali, zbylí jsou stabilizovaní nebo již v domácím léčení. Na nehodě se podle policie mohla podepsat únava řidiče z vedra, prověřuje se i technická závada či nedodržení bezpečné vzdálenosti. Jeden z autobusů narazil do druhého zezadu.

Živě: Briefing všech složek IZS k pondělní nehodě dvou autobusů na dálnici D2Video: ČTK

 
Článek

Zásah byl podle zástupců složek Integrovaného záchranného systému svým rozsahem výjimečný, přičemž byl aktivován traumaplán a na místě bylo 26 zdravotnických posádek.

Záchranáři se potýkali se složitou komunikací s lidmi na místě nehody, protože se jednalo o osoby celkem 25 národností.

Co se týče příčiny nehody, při které jeden z autobusů narazil zezadu do druhého, policisté prověřují, zda za ní byla indispozice řidiče, technická závada nebo nepřiměřená rychlost či nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly.

Nehoda dvou autobusů na dálnici u Brna. Jeden mrtvý a 76 zraněných

Krimi

Podle policistů se mohlo na nehodě rovněž podepsat počasí, kdy mohl být řidič vlivem vedra unavený.

Při nehodě narazil autobus zezadu do dalšího. „U řidiče Flixbusu jsme vyloučili alkohol, u řidiče druhého autobusu musíme počkat na výsledky pitvy, protože při střetu zemřel. Byl to cizinec s trvalým pobytem na území Česka, registrační značka autobusu byla česká,“ uvedl šéf jihomoravské dopravní policie Jindřich Rybka.

Policisté zatím okolnosti nehody vyšetřují a neupřesnili, co mohlo být přímou příčinou tak rozsáhlého počtu zraněných. „Součástí vyšetřování bude také to, zda lidé byli připoutáni. Pokud jsou informováni o tom, že by měli být, je to na jejich zodpovědnosti,“ dodal Rybka.

Foto: ČTK

Briefing všech složek IZS k pondělní nehodě dvou autobusů na dálnici D2

Tragická nehoda se v pondělí po 15:00 stala na 3. kilometru dálnice D2 ve směru na Brno poblíž Rebešovic a uzavřela komunikaci v obou směrech.

Podle poslední bilance jeden z řidičů podle policie zemřel, zraněno bylo 76 lidí, z toho 14 těžce.

V jednom z autobusů měli podle hejtmana Jana Grolicha cestovat mimo jiné turisté z Indie, šlo o autobus společnosti Flixbus, který mířil z Budapešti do Prahy. Druhý autobus byl český a měl libereckou SPZ.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jeden ze dvou autobusů, které se srazily na dálnici D2 u Brna.

Na místě zasahovaly všechny záchranářské složky, těžce zraněné přepravily vrtulníky. Byl aktivován traumaplán, což mimo jiné znamenalo, že nemocnice v Brně rušily plánované operace, aby byly k dispozici pro ošetření zraněných.

Hasiči museli vyprošťovat dvanáct lidí, některé pomocí hydraulického zařízení, některé bez něj. Podle hasičů se jednalo o technicky nejnáročnější zásah za poslední dobu.

Nehoda dvou autobusů na dálnici u Brna. Jeden mrtvý a 76 zraněných

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám