Hlavní obsah

Nehoda dvou autobusů na dálnici u Brna. Jeden mrtvý a 76 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vážná nehoda dvou autobusů uzavřela v obou směrech dálnici D2 u Brna. Podle policie se nehoda stala na 3. kilometru dálnice ve směru na Brno poblíž Rebešovic. Jeden z řidičů podle policie zemřel, zranilo se 76  lidí, z toho 14 těžce. Byl aktivován traumaplán, na místě zasahovalo 26 zdravotnických posádek. V jednom z autobusů měli podle hejtmana Jana Grolicha cestovat mimo jiné turisté z Indie, šlo o autobus společnosti Flixbus, který mířil z Budapešti do Prahy. Druhý autobus je český a má libereckou SPZ. Ve směru od Brna je dálnice již průjezdná.

Nehoda dvou autobusů na dálnici u BrnaVideo: Miroslav Homola, Právo, Policie ČR

 
Článek

Nehoda uzavřela asi na hodinu a půl v obou směrech dálnici D2 u Brna mezi třetím a jedenáctým kilometrem, tedy mezi sjezdy na Chrlice a Blučinu.

„Dálnice D2 směr Brno stále stojí. Vyprostili jsme tělo zemřelého řidiče. Směr na Bratislavu jede ve 2 pruzích. Celkem se zranilo 76 osob a jeden člověk zemřel,“ napsali hasiči na Twitteru.

Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje zřídil k události informační kanál.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jeden z řidičů na místě zemřel

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jeden z řidičů na místě zemřel

„Podle předběžných zpráv jeden z řidičů na místě zemřel, v obou autobusech jsou desítky zraněných. Na místě pracují všechny složky IZS. Komunikace je neprůjezdná,“ uvedla policie na svém twitterovém účtu. V 17:35 byla dálnice ve směru od Brna otevřena.

Zasahovaly všechny záchranářské složky. Na místo letěly vrtulníky, které kolem 17:00 transportovaly lidi s nejtěžšími zraněními. Záchranáři po nehodě ošetřili 77 lidí, 14 bylo zraněno těžce. Jsou v nemocnicích v kraji.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nehoda dvou autobusů uzavřela D2 u Brna

Byl aktivován traumaplán, což mimo jiné znamená, že nemocnice v Brně ruší plánované operace, aby byly k dispozici pro ošetření zraněných.

Mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška uvedl, že museli vyprošťovat 12 lidí, některé pomocí hydraulického zařízení, některé bez něj.

U nehody podle něj zasahuje 15 jednotek hasičů, na místě byla i jejich psycholožka.

Tvoří se mnohakilometrové kolony

Po srážce dvou autobusů na dálnici D2 u Brna, po němž zemřel jeden z řidičů a dalších 50 lidí je zraněných, se v okolí místa nehody mezi sjezdy na Chrlice a Blučinu tvoří několikakilometrové kolony.

Kvůli zaktivovanému traumaplánu, po němž je na místě 26 zdravotnických posádek, velkokapacitní vůz ATEGO a tři záchranářské vrtulníky, které přepravují vážně zraněné, se v obou směrech vytvořily několikakilometrové kolony.

V 15:50, tedy 25 minut po ohlášení nehody, byla dálnice v obou směrech uzavřena, ve směru z Brna tak vznikla kolona dlouhá zhruba 5 kilometrů, v opačném směru do Brna, tedy v místě nehody, byla dokonce 20kilometrová.

V 17:35 byla dálnice ve směru od Brna na Břeclav opět otevřena, v opačném směru se předpokládá otevření až ve večerních hodinách.

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich řekl v České televizi, že v jednom z havarovaných autobusů cestovali turisté z Indie. Policie pouze potvrdila, že mezi zraněnými jsou cizinci. „V každém z nabouraných autobusů cestovaly téměř čtyři desítky cestujících, občané ČR i cizinci,“ napsala na Twitteru.

„Jeden z autobusů byl linkový, tam si mohl jízdenku koupit kdokoliv, zjišťování totožnosti cestujících je teprve před námi,“ uvedl mluvčí policie David Chaloupka v České televizi.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Havarované autobusy na D2

Linkový autobus patří společnosti Flixbus, podle mluvčího firmy Tomáše Beránka jel z Budapešti do Prahy a převážel 35 lidí. „Zemřelý řidič není z naší společnosti, jeden z našich dvou řidičů byl transportován do nemocnice,“ řekl České televizi Beránek.

Jak se vyhnout místu nehody

Dálnice byla uzavřena v 15:50. Mluvčí hasičů sdělil, že bude poskytnuta pomoc i lidem, kteří v horkém počasí uvázli v kolonách. „Poskytujeme vodu cestujícím v koloně směr Brno. Celkem jsme poskytli asi 400 lahví vody v koloně před nehodou,“ napsali hasiči na Twitteru.

Policie uvedla, že ve směru na Břeclav již byla otevřena. Ve směru na Brno opouští řidiči dálnici na exitu Modřice a dále lze pokračovat přes Rajhrad a Blučinu zpět na D2. Alternativně lze na Brno směřovat přes Měnín a Chrlice.

Chlapce na koloběžce srazil na přechodu u Prahy projíždějící autobus

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám