Hlavní obsah

Tempela po 20 letech musí pustit na svobodu, rozhodl Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti Roberta Tempela, který zůstal po zrušení doživotního trestu ve vězení kvůli staršímu trestu. Sokolovský soud jej musí pustit na svobodu. Vrchní soud v Praze (VS) minulý čtvrtek rozhodl, že Tempel je nevinný. Muž strávil ve vězení 20 let.

Foto: Petr Horník, Právo

Robert Tempel u Vrchního soudu v Praze

Článek

Okresní soud v Sokolově by měl nyní dát bezodkladně pokyn k propuštění Tempela na svobodu, starší tresty si již odpykal, plyne z nálezu ústavních soudců. Další držení ve výkonu trestu je neústavní, zdůraznil soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Soudce očekává, že by se Tempel mohl dostat na svobodu už v úterý. Nález ÚS dostane do datové schránky sokolovský soud i Vězeňská služba, od nichž Fenyk očekává neprodlenou reakci.

Do datové schránky sokolovského okresního soudu ale rozhodnutí Ústavního soudu do úterních 15:00, kdy na soudě končí pracovní doba, nedorazilo. „Musíme vyčkat na doručení rozsudku,“ řekla po 15:00 mluvčí sokolovského soudu Gabriela Siegelová a dodala, že je tak minimální pravděpodobnost, že by se o Tempelově propuštění rozhodlo ještě v úterý.

Po zrušení výkonu doživotního trestu letos v srpnu, o čemž rozhodl ÚS, soudy Tempela nepropustily na svobodu proto, že si podle nich musí odpykat zbytek předchozího trestu za loupeže.

Muž, který sedí 20 roků ve vězení za vraždy, je nevinný, rozhodl pravomocně soud

Krimi

Loni v létě Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku konstatoval, že Česká republika porušila Tempelova práva a upřela mu právo na spravedlivý proces. Proces také podle Evropského soudu nebyl dokončen v přiměřené lhůtě. Český Ústavní soud následně revidoval svá starší odmítavá rozhodnutí a případ vrátil odvolacímu soudu.

„Naše rozhodnutí bylo značně ovlivněno tím, že jsme museli přihlédnout k rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva a následně Ústavního soudu,” prohlásil minulý čtvrtek předseda senátu VS Robert Fremr.

Soud zrušil Tempelovi doživotí, má si ale odpykat starší trest

Krimi

Vraždy, za něž byl Tempel potrestán, se staly na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel tam měl podle rozsudku předat své oběti 400 tisíc korun za auto, které si údajně chtěl koupit.

Následně muže údajně zastřelil. Zasáhl podle vyšetřovatelů i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

Tempel se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale člověk přezdívaný Biftek, který byl také na místě činu a jenž později v kauze vystupoval jako klíčový svědek. Podle Tempela šlo v kauze o drogy a splacení dluhu. Byl to právě klíčový svědek, kdo dovedl policii na místo, kde byli zakopáni mrtví mladíci. Doživotí dostal Tempel jako souhrnný trest za vraždy a za dvě předchozí loupeže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám