Hlavní obsah

Téměř slepý "tajný agent" okrádal ženy o milióny

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Tajný agent s posláním, o kterém věděl detaily jen prezident. Za postavu jako z bondovek se vydával pětatřicetiletý muž, který si říkal Mirek Havrda. Podvodník velkého kalibru s nemocí, které se říká patická slepota a která se vyznačuje tím, že mu neustále kmitají zorničky.

Článek

Muž je nyní ve vězení, kam ho v listopadu loňského roku poslal soud za podvody na šest let.

Nyní policie odkrývá další neuvěřitelné kousky supertajného agenta, za který se Mirek dostane znovu před soud a už nyní mu hrozí dalších osm let basy.

K odhalení nových podvodů přispěla okradená žena z Brněnska. Matka dvou dětí se s "agentem Havrdou“, který se prokazoval i legitimací CIA zakoupenou v prodejně žertovných předmětů, seznámila už v roce 2006. Stačila jí měsíční známost s podle ní okouzlujícím mužem, aby mu zcela propadla.

Když se žena chtěla obrátit na ministerstvo vnitra, aby svému agentovi pomohlo, zapřísahal ji, že to nesmí udělat, protože o něm prakticky nikdo mimo prezidenta neví.
vyšetřující policistka

Poté se přestali vídat s tím, že jí Mirek tvrdil, že musí pracovně vyjet na tajnou misi do zahraničí. Žena mu bezvýhradně věřila a zpočátku jí ani nebylo nijak zvláště nápadné, že mu začala plnit různé služby, o které ji z údajné mise v cizině žádal.

Sestra Olga

Nejprve to bylo zaplacení účtů mobilního telefonu pro jeho údajnou sestru Olgu, která se stala jakousi spojkou mezi zmizelým a důvěřivou ženou. Jeho nároky i výmluvy se však množily. Psal zprávy, že v cizině strádá, nemá prostředky na jídlo ani oblečení, potřebuje novou elektroniku pro svoji práci a podobně. Postupně tak z ženy z Brněnska vylákal stovky tisíc korun. Mimoto mu také poslala 179 000 korun, o kterých tvrdil, že je potřebuje na zařízení formalit ke stavbě jejich budoucího společného domu. Další peníze potřeboval na údajný složitý stomatologický zákrok.

"Když žena vyjádřila podezření a chtěla se obrátit na jeho údajného zaměstnavatele, tedy ministerstvo vnitra, aby svému agentovi pomohlo, zapřísahal ji, že to nesmí udělat, protože o něm prakticky nikdo mimo prezidenta neví,“ přiblížila příběh vyšetřující policistka Dana Pospíšilová.

Muži se skutečně podařilo z důvěřivé ženy, která svého agenta neviděla už čtyři roky, vylákat dalších 300 000. Vyčerpala všechny svoje úspory, vzala si půjčky, aby mohla plnit další přání nenasytného agenta. Ten třeba vyrukoval s historií, že se vylízal s pomocí svých nadřízených v zahraničí z rakoviny, ale potřebuje se jim za to odměnit. A nadřízení, že mají rádi broušené sklo. Paní pak z půjčených peněz kupovala na internetových dražbách sklo i porcelán. Obrázky zboží, které chtěla dražit, podvodníkovi dokonce posílala ke schválení.

Cenností, včetně klenotů, elektroniky a dalšího zboží bylo tolik, že si jej přebírala v Brně - Bystrci na konečné tramvaje „agentova sestra“ na dvoukoláku. Pak Mirek přestal psát SMS a jen telefonoval, údajně kvůli zhoršujícímu se zraku. Nyní se však ukázalo, že to mělo zcela jiný důvod. Protože muž velmi špatně vidí, psala za něj až do loňského roku SMS právě Olga, kterou vydával za svoji sestru.

Manželka zemřela, muž přestal psát SMS

Byla to však jeho manželka a s ní utrácel miliony, které vymámil z podvedených žen, kterých měl vždy najednou několik. Oba si užívali na luxusních dovolených, rádi se ověšovali zlatem, často i šperky, který "agent Mirek" vylákal z podvedených.

Manželku, jako spolupachatelku podvodů však už pozemský soud nepotrestá. Loni zemřela na rakovinu, a proto také skončily SMS zprávy, neboť je velmi špatně vidící muž nemohl posílat.

„Spojil se však s jinou nyní vyšetřovanou ženou, u které až do nástupu trestu v listopadu loňského roku žil. Při domovní prohlídce se u této paní našlo značné množství cenností. Stovka z nich patří prokazatelně podvedené ženě z Brněnska, ostatní patří jiným, zjevně také podvedeným ženám, které se mohou přihlásit,“ doplnila vyšetřovatelka Olga Pifková.

Právě díky ní se na další podvody přišlo. Žena totiž  svého "agenta" začala hledat a upozorňovat, že zmizel. Muž přitom sedí ve vězení za jiné prokázané podvody.

Podle vyšetřovatelky bylo pro podvedené největším ponížením zjištění faktu, že dáma, kterou podvodník vydával za sestru, byla vlastně jeho manželka. Podvodník s oční vadou se však dokázal pohybovat bez pomoci, brýle ani bílou hůl nenosil. Policie se domnívá, že alespoň část své slepoty předstíral.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám