Hlavní obsah

Tečka za kuplířstvím v pražském kabaretu: po pěti letech soudů podmínky

Novinky, kub
Praha

Pravomocnou tečku za případem kuplířství v podniku Darling Cabaret v centru Prahy učinil ve středu Městský soud v Praze, když hlavnímu obžalovanému Davidu Darlingovi (53) v odvolacím jednání zmírnil podmíněný trest dříve uložený Obvodním soudem pro Prahu 1. Soud zjemnil i peněžitý trest. V kauze figurovalo i dalších 13 lidí, i jim soud zmírnil tresty.

Foto: Novinky

Městský soud v Praze (ilustrační foto).

Článek

Na konci listopadu 2012 to byla velká policejní akce – razie v klubu v ulici Ve Smečkách u Václavského náměstí a více než dvaceti domovních prohlídek se účastnilo zhruba 200 kriminalistů a techniků. Předcházely tomu měsíce vyšetřování, při kterém měli policejní agenti v utajení sesbírat v útrobách kabaretu důkazy o prostituci. Následovala obžaloba 14 lidí z kuplířství.

Soudy se táhly několik let a výsledkem jsou podmíněné tresty, které navíc odvolací soud vzhledem ke stáří kauzy dále zmírnil. Městský soud ve středu uložil majiteli budov Darlingovi (dříve Drahokoupil) tři roky vězení podmíněně odložené na tři roky a peněžitý trest milion korun. U obvodního soudu obžalovaný dostal v minulosti rovněž tři roky, ale s pětiletou zkušební dobou a sankci ve výši pěti milionů korun.

Rozsudek je pravomocný a nelze se proti němu odvolat, v úvahu připadá pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Razie v nočních klubech u Václavského náměstí: čekání na verdikt

Krimi

Obžaloba se týkala celkem 14 lidí, městský soud ve středu projednal odvolání nejpřísněji potrestaného Darlinga a dalších dvou lidí, kterým rovněž snížil podmínky i peněžité tresty, jež se nově pohybují v řádu desítek tisíc. Zbylými obžalovanými se soud zabýval již loni na podzim, kdy rovněž podmíněné tresty zmírnil.

Trest dostali obžalovaní kromě kuplířství také za účast na zločinecké skupině, samotného vyhlášení verdiktu se ve středu neúčastnili.

Podle soudu se vina potvrdila, upravovala se výše trestů. „Považujeme za prokázané, že došlo k naplnění skutkové podstaty trestných činů,“ zdůvodnila soudkyně Hana Hubáčková. Darling se hájil již dříve tím, že je pouze majitelem některých budov v ulici Ve Smečkách a kabaret provozovala jedna z obžalovaných. „Jeho sounáležitost s firmami pronajímatelky je nesporná,“ namítla soudkyně.

Liknavost obvodního soudu

Soud přistoupil k jemnějším trestům podle Hubáčkové zejména proto, že uplynula dlouhá doba od projednávané trestné činnosti a obžalovaní byli rovněž do té doby bezúhonní. Zmínila také časové komplikace na straně obvodního soudu, kde se při hlavním líčení musel měnit soudní senát a věc se tak projednávala znovu.

Další postup první instance ale označila Hubáčková jako liknavost, protože soudu podle ní trvalo dobu, než vyhotovil rozsudek a dodal spis na město.

Případ začal vyšetřováním v roce 2011, následující rok proběhla v kabaretu policejní razie a obvodní soud začal projednávat obžalobu v lednu 2015, přičemž nepravomocný rozsudek vynesl v prosinci roku 2017.

Foto: Profimedia.cz

Darling Cabaret v ulici Ve Smečkách.

Vyšetřování se týkalo roku 2011, podniku Darling Cabaret, který je stále v centru metropole navštěvován, a přidruženého Sexy sauna klubu. Podniky deklarovaly, že nabízejí taneční zábavu, nikoliv sexuální služby. Podle vyšetřovatelů ale šlo pouze o kamufláž a ve skutečnosti obžalovaní sjednávali na prostituci řadu dívek, které z výdělku odváděly organizátorům peníze.

Prostitutkám by nejvíc pomohlo zrušení trestného činu kuplířství, shodují se organizace

Ekonomika

Obžaloba stavěla svá tvrzení na odposleších, ve kterých aktéři podle policie řešili mimo jiné erotické služby. Dívky měly podle nich pevně dané služby, trestaly se pozdní příchody. K provozu patřil prý také nákup lubrikačních gelů.

Zpestření při studiu práv

Soud při hlavním líčení v minulosti vyslechl desítky svědků, mezi nimi řadu dívek, které v podnicích pracovaly. Některé uvedly, že poskytovaly sexuální služby, nebyly k tomu ale podle svých slov nuceny.

Z výpovědí soudkyně citovala ve středu při rekapitulaci spisu, jedna ze svědkyň například uvedla, že si prací v kabaretu zpestřovala studium na pražské právnické fakultě. Další uvedla, že měla uměleckou přezdívku včelka Mája a věnovala se pouze tancování na stole.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám