Hlavní obsah

Svědek v procesu s berdychovci utekl za hranice

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Krajský soud v Praze ve čtvrtek odročil další líčení v procesu se členy Berdychova gangu. Obžalovaní, mezi kterými je i šéf skupiny David Berdych, totiž trvají na výslechu dalšího z údajných členů gangu, Norberta Köhlera. Ten se koncem července dostal rozhodnutím Ústavního soudu z vazby na svobodu a okamžitě zmizel za hranice, nejspíš do Španělska.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Půta v ruzyňské věznici

Článek

Kromě toho, že se o třicetiletém Köhlerovi mluví v souvislosti s Berdychovým gangem, je stíhán i za pašování kokainu z Ekvádoru. Do české vazby se dostal loni právě ze Španělska, kde si odpykával sedmiletý trest za padělání kreditních karet. Ústavní soud před více než měsícem vyhověl jeho stížnosti, podle které úřady dostatečně nezdůvodnily, proč ho drží ve vazbě.

„Státní zástupce vazbu odůvodnil jen lakonicky s tím, že jde o složitou věc, a nijak dále neargumentoval. Jeho chybu nenapravil ani městský soud, kam se stěžovatel odvolal,“ vysvětil to ústavní soudce Vojen Güttler.

Rozsudek může padnout za měsíc

Hlavní líčení včera soudce Petr Franc odročil na začátek října, do té doby se bude snažit Köhlera sehnat. Pokud se to nepodaří, můžou nicméně rozsudky za několik loupeží a krádeží padnout i bez jeho výpovědi.

Na lavici obžalovaných sedí kromě Berdycha také Maroš Šulej, Tomáš Půta, Radek Trumpeš a Jan Zelený. Všichni se již v různém rozsahu k trestné činnosti přiznali. V současném procesu jde zejména o Půtu se Šulejem, kteří se dlouho před spravedlností skrývali v Irsku. Teď hrozí oběma pět až dvanáct let vězení.

V souvislosti s činností gangu, která začala v roce 1995, bylo obžalováno či obviněno přes 50 lidí, a to z loupeží, krádeží, podílnictví, porušování domovní svobody, zneužívání pravomoci veřejného činitele a padělání. Pravomocný rozsudek loni odsoudil Berdycha k devíti, Trumpeše ke 13 a Zeleného k 11 letům vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám