Hlavní obsah

Člen Berdychova gangu Půta se přiznal k trestné činnosti

Právo, Novinky, ČTK, jt, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Jeden z členů tzv. Berdychova gangu Tomáš Půta se v pondělí přiznal u soudu k páchání trestné činnosti. Podle svých slov se podílel na krádežích a loupežných přepadeních. Celkem se přiznal ke čtyřem skutkům, jednomu nikoli. Podle svých slov ale nikomu fyzicky neublížil.

Článek

"Trest si zasloužím a jsem s ním smířen," řekl u soudu Půta.

Další obžalovaný Maroš Šulej se také částečně přiznal, odmítl ale loupežné přepadení, přiznal se pouze ke dvěma krádežím.

Poslední část rozsáhlého procesu s tzv. Berdychovým gangem začal v pondělí rozplétat senát Krajského soudu v Praze. Kromě Půty stanuli před soudem také sám David Berdych, Radek Trumpeš a Jan Zelený.

Společně s Půtou doplnil skupinu na lavici obžalovaných i Maroš Šulej. Dvojice donedávna byla v Irsku. Jsou podezřelí převážně z loupežných přepadení.

Zatčeni v Irsku

Půta a bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Šulej byli od počátku stíháni jako muži na útěku. Viněni jsou hlavně z účasti na loupežích a krádežích. Na základě eurozatykače byla dvojice zadržena v roce 2006 v Irsku, dublinský soud je letos v květnu vydal do Prahy.

Berdych, Trumpeš a Zelený původně čelili obžalobě spolu s dalšími 21 lidmi, mezi kterými figurovali i elitní policisté. Obvinění se vedle loupeží týkala například krádeží, padělání a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Berdycha s Trumpešem a Zeleným ale soud z jednání vyloučil a počkal na jejich pravomocné odsouzení ohledně dalších obvinění.

Odouzeni za smrt zlatníka

Nyní obžalovaná trojice už totiž vystupovala v první části procesu a byla souzena za smrt zlatníka Václava Tomana, za vydírání podnikatelů a ozbrojená přepadení. Odvolací řízení se konalo až v polovině loňského roku a skončilo devítiletým trestem vězení pro Berdycha, třináctiletým trestem pro Trumpeše a jedenáctiletým trestem pro Zeleného. Potrestáno bylo ještě dalších osm lidí.

Ještě před tímto rozsudkem byl Berdych uznán vinným z vydírání a z přechovávání padělaných peněz. Odsouzen byl na sedm let.

Reklama

Výběr článků

Načítám