Hlavní obsah

Svádění desetileté muži z Plzeňska neprošlo. Zasáhl Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během čtyřdenní konverzace na sociálních sítích vylákal Milan Klement od desetileté dívky nahé fotky a psal jí perverzní zprávy. Už to vypadalo, že mu to projde, když podle rozsudku Krajského soudu v Plzni z loňského prosince nedosahovalo svádění takové intenzity, aby jej bylo možné považovat za trestný čin. Po zásahu Nejvyššího soudu v Brně teď ale musel krajský soud otočit o sto osmdesát stupňů a 39letého muže za jeho jednání vůči dívence tento týden potrestal dvěma měsíci vězení.

Foto: Právo

Za svádění 10leté holčičky byl nakonec Milan Klement potrestán

Článek

Klement navázal se školačkou kontakt předloni v listopadu. Vydával se za 15letého hocha a dívku přemlouval, aby se fotila a natáčela nahá v různých polohách a snímky mu pak poslala.

Zároveň jí psal zprávy, aby mu „půjčila bradavky na hraní“, že by si s ní rád „zaš…l“ a že zná holky v jejím věku, které už „normálně frajery uspokojí orálně“.

Neptám se jich, kolik jim je let, nezajímá mě to.
odsouzený muž

Klement u soudu nedovolený kontakt se školačkou přiznal. Řekl, že nemá žádný vzorec, podle kterého by si dívky na sociálních sítích vybíral.

„Dělal jsem to z nudy“

„Neptám se jich, kolik jim je let, nezajímá mě to,“ uvedl dále. Zdůraznil, že s poškozenou nikdy k žádnému fyzickému kontaktu nedošlo.

„Snímky jsem nikomu neukazoval ani je dál neposílal. Dělal jsem to z nudy. Lituji toho,“ vysvětloval motiv svého jednání obžalovaný muž, který je podle znalců typickým příkladem člověka se závislostí na sextingu na internetu, což je posílání textových zpráv, fotografií či videí se sexuálním obsahem.

Nebývalý psychoteror. Mladík z jihu Čech pod třemi identitami ničil život nezletilé

Krimi

Krajský soud v Plzni došel původně k závěru, že krátkodobé jednání obžalovaného proti školačce nedosahovalo takové intenzity, aby mohlo být posuzováno jako přečin ohrožení výchovy dítěte.

„Nesváděl nezletilou k vedení nemravného života natolik, aby bylo možné uzavřít, že se vůči ní dopustil mimořádně závažného jednání s nepříznivým vlivem do budoucna,“ zdůvodnil krajský soud.

Na rozdíl od státní zástupkyně, která byla přesvědčena o tom, že Klement záměrně vedl dívku k pohlavní nevázanosti, což ji s ohledem na její věk mohlo ovlivňovat v dalším způsobu života.

„V tomto případě nelze takový názor státní zástupkyně akceptovat s ohledem na krátkou dobu, v řádu pouze dnů, kdy obžalovaný na dítě působil,“ konstatoval krajský soud, který tehdy Klementa poslal do vězení na osm měsíců pouze za to, že v jeho telefonu našla policie fotografie a videa s dětskou pornografií.

Soud mu přidal dva měsíce

Nejvyšší soud ale dospěl k závěru, že i svádění školačky ze strany obžalovaného je trestným činem, a rozsudek krajského soudu zrušil s tím, aby věc znovu projednal a rozhodl.

„Obviněný poměrně intenzivně a opakovaně přemlouval poškozenou k tomu, aby se obnažovala, fotila se a natáčela videa, která mu posílala. Navíc s ní vedl poměrně rozsáhlou komunikaci naprosto neadekvátní jejímu věku. V důsledku takového jednání dochází k předčasné erotizaci poškozené, kdy jsou jí podávány erotické informace dříve, než je vývojově přirozené,“ stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Podle něj byla nezletilá dívka ohrožena především tím, že pokud bude v komunikaci s obžalovaným pokračovat, adaptuje se na obdobné zacházení a bude ho brát jako společenskou normu.

„Obviněný tedy úmyslně ohrozil mravní vývoj dítěte tím, že ho sváděl k nemravnému životu. Takto působil na nezletilou sice krátkou dobu, ale poměrně intenzivně, což vedlo k naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožování výchovy dítěte,“ vyplývá dále z verdiktu Nejvyššího soudu.

K původnímu trestu Klementovi tak včera přidal krajský soud za svádění dívky ještě dva měsíce. „Jsme vázáni právním názorem nejvyššího soudu,“ uvedl při zdůvodnění rozsudku předseda senátu Pravoslav Polák.

Auto na Kladensku srazilo školačky. Když je odvážela sanitka, spadl před ní polekaný motorkář

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám