Hlavní obsah

Studenti ostravské univerzity mají strach

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Takřka výjimečný stav vládne už několik dní na půdě ostravské VŠB-Technické univerzity. Asi pět stovek studentů už podepsalo petici proti údajně mafiánským praktikám nájemce zdejšího studentského klubu, který měl nechat zbít několik lidí. "Máme z něj strach," tvrdí svorně a žádají rektora, aby dal podnikateli okamžitou výpověď z nájmu.

Foto: Dana Ehlová

Pohled na Šatov od Malovaného sklepa.

Článek

Šéf V-klubu měl v pondělí nechat zbít zdejšího barmana, kterého předtím obvinil z krádeže. Klub vykradli neznámí pachatelé brzy ráno a odnesli si 30 tisíc korun. "Řekl mi, že končím, a že mám doživotní zákaz tam chodit a musím zaplatit škodu. Když jsem vyšel ven, pustil se do mne nějaký chlap. Měl jsem na hlavě podlitiny, tekla mi krev, a tak jsem musel vyhledat ošetření," řekl Právu Jelínek, který čtvrtým rokem studuje bezpečnostní inženýrství a popírá, že by se na vykradení klubu podílel.

Útočníci zmizeli před příjezdem policie

V úterý se pak skupina tří desítek studentů shromáždila před barem a všechny příchozí vyzývala k jeho bojkotu. Situace se opakovala i ve středu. "Najednou přijelo v luxusních autech asi osm vyholených chlapů a začali nás mlátit. Většina studentů utekla, pět lidí utrpělo podlitiny a modřiny. Jeden spolužák je hospitalizován v nemocnici, protože dostal dvě rány do hlavy," řekl jeden z organizátorů petice, který ze strachu odmítl říct své jméno.

Když na místo přijela policie, byli už útočníci pryč. Jednomu ze studentů se ale podařilo pořídit zvukový záznam incidentu, který již má k dispozici policie.

Rektor čeká na výsledky vyšetřování

Podle podnikatele Vaňátka studenti lžou. "Nikdo se nikoho ani nedotkl, to jsou výmysly. Kdo ví, kde se porvali," říká. Podle něj za vykradení klubu barman nese odpovědnost. "Nechal otevřené okno, přes které se zloděj dostal přímo do skladu alkoholu. Je jasné, že zloděj byl někdo, kdo to tam dobře zná," dodal Vaňátko.

Na organizátory petice podá trestní oznámení pro pomluvu, podobně jako oni podali na něj. "Klub mám v nájmu už deset let a žádné podobné problémy tu nikdy nebyly," dodal.

Rektor univerzity Tomáš Čermák nechce dění ve škole zatím komentovat. "Případ vyšetřuje policie pro podezření z trestných činů ublížení na zdraví a vydírání. Stanoviska obou stran jsou natolik protichůdná, že je třeba počkat, až se situace vyjasní," řekl rektor, který událost podobného kalibru na škole nepamatuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám