Hlavní obsah

Student v Ostravě pomohl přepadenému dítěti. Předtím ho netečně míjely desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik minut čelil dvanáctiletý chlapec v centru Ostravy od o rok starších násilníků výzvám k vydání peněz, kopancům i ranám pěstí. I když to bylo na rušném místě, nikdo z kolemjdoucí dítěti nepomohl. Zastal se ho teprve student Jan Baloun, který útočníky zpacifikoval a chlapce odvedl do bezpečí. V pondělí za to před zraky svých spolužáků dostal policejní medaili.

Ocenění studenta, který pomohl napadenému hochovi Video: Novinky.cz, Policie ČR

 
Článek

Incident se odehrál 15. ledna u tramvajové zastávky před nákupním centrem Nová Karolina. Tedy na velmi frekventovaném místě. Incident zcela prokazatelně viděly desítky lidí. Nikdo z nich útočníky, kteří školáka několik minut napadali, neokřikl, nikdo ani nezavolal pomoc.

Jan Baloun je šestnáctiletý student dvojjazyčné školy 1. st International School of Ostrava. Když viděl dva agresivní výrostky, kteří napadali jen o něco mladšího chlapce, neváhal ani chvíli. Jak lze vidět z videa, které zveřejnila policie, přistoupil k nim a jednoho z nich strhl k zemi. Vystrašeného školáka pak odvedl na zastávku.

Když útočníci šli za nimi, okřikl je. Pak napadený hoch i se svým zachráncem nastoupili do tramvaje a z místa činu odjeli. Když student viděl, jak je chlapec silně rozrušený, rozhodl se ho doprovodit až domů, a to přesto, že měl namířeno opačným směrem. Poté, co se s jeho matkou setkali, vše jí popsal a matka celou věc oznámila policii. Ta díky kamerovým záznamům vypátrala pachatele - jde o dva třináctileté chlapce.

Rakouská seniorka se při přepadení rozplakala, tak jí zloděj popřál hezký den a zmizel

Koktejl

Jan Baloun v pondělí za svůj čin obdržel ocenění z rukou krajského policejního ředitele Tomáše Kužela. Řekl, že s pomocí neváhal ani chvíli. „Prostě jsem se rozhodl, že je zpacifikuji a chlapci pomůžu. Chytil jsem ho do kravaty a hodil jsem s ním na zem,“ řekl.

To, že nikdo z procházejících dítěti nepomohl a raději odvraceli zraky pryč, považuje za smutné. „Nemuseli nic pomoci, stačilo je okřiknout nebo přivolat policii. Nechápu, proč to nikdo neudělal,“ řekl Baloun.

Foto: Aleš Honus

Studentovi Janu Balounovi za jeho hrdinský čin poděkoval ředitel krajské policie Tomáš Kužel.

Jak řekl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel, chlapec udělal něco opravdu výjimečného. „Bohužel všude vidíme, jak jsou dnes lidé neteční. Na hlavě kapuci, v ruce mobil a vůbec nevnímají, co se kolem nich děje. Přitom žijeme v době, kdy je velmi důležité dívat se kolem sebe,“ řekl policejní generál.

Jednání studenta ocenil zejména proto, že vůbec nemohl tušit, co se stane. Například zda útočníci u sebe nemají nůž nebo třeba neovládají bojové umění. „Udělal něco, co dnes opravdu není normou, a za to mu patří velký dík,“ dodal Kužel.

Lupič s inzulínovým perem přepadl pumpu v Praze. Zpacifikoval ho pohotový svědek

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám