Hlavní obsah

Strojvůdce v České Třebové si před srážkou vlaků zachránil život skokem z mašiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Třebová

Skokem z rozjeté lokomotivy si zřejmě zachránil život třicetiletý strojvedoucí nákladního vlaku při nehodě v neděli časně ráno, když narazil do vlakové soupravy, která zrovna opouštěla nákladové nádraží v České Třebové na Orlickoústecku. Kaskadérský kousek mašinfíra v prostoru s lesem návěstidel a stožárů přežil podle záchranářů s lehčími zraněními, údajně zlomeninami.

Video: Novinky

 
Článek

Skok se přitom měl odehrát při rychlosti možná osmdesát kilometrů v hodině. „Neměl jinou šanci než se nechat rozmašírovat,“ podotkl v pondělí generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera, který potvrdil, že muž z jedoucího vlaku vyskočil.

„Zraněného strojvůdce jsme transportovali do nemocnice v Ústí nad Orlicí,“ doplnila mluvčí pardubické krajské záchranky Alena Kisiala. Devětatřicetiletý strojvedoucí druhého nákladního vlaku přežil srážku bez zranění. Jeho lokomotiva byla totiž na opačném konci.

„Nákladní vlak, z něhož strojvedoucí skákal, minul návěstidlo zakazující jízdu a srazil se s nákladním vlakem, který se právě na téže koleji rozjížděl ve stejném směru.

Vykolejilo celkem devatenáct vagonů. Patnáct naložených obilím u rychleji jedoucího vlaku, dva údajně prázdné z vlaku na nádraží a další dva u soupravy postavené na vedlejší koleji.

„Bylo to jako domino.“ Letecké záběry po srážce nákladních vlaků v České Třebové

Krimi

Škodu Drážní inspekce odhaduje na nejméně sto padesát milionů korun. „Jenom stamilionová škoda vznikla na nové lokomotivě. Podobné důsledky nehody na železnici jsou z pohledu odhadované škody ojedinělé,“ reagoval Kučera.

Vagony, mnohé značně zdemolované, některé doslova sešrotované, zůstaly po srážce rozházené podél kolejí. „Bylo to jako domino,“ podotkl Kučera.

Foto: Novinky

Srážka nákladních vlaků v České Třebové

Termín opětovného zprovoznění poškozené části rozlehlého nákladového nádraží v České Třebové a odklizení poškozené dopravní techniky si železničáři netroufají odhadnout. Likvidační a opravářské čety čeká tvrdá práce ve sněhu a mrazu.

„Vždy to závisí na rozsahu havárie, žádné termíny na to nejsou. A tahle byla opravdu velká,“ říká mluvčí Správy železnic Nela Friebová. „Nejdříve se musejí sejít všichni poškození dopravci a dohodnout všestranně přijatelné řešení likvidace havárie,“ upřesnila.

Srážka nákladních vlaků v České Třebové: Škoda přes 150 milionů

Krimi

Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. „U strojvůdců obou vlaků jsme provedli dechové zkoušky na přítomnost alkoholu. Byly negativní,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Muzikantová.

„Havárie neměla a nemá žádný vliv na provoz osobních vlaků, jež jezdí přes jiný sektor nádraží v České Třebové,“ ujistila Friebová.

Na Mladoboleslavsku se srazily vlaky

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám