Hlavní obsah

„Bylo to jako domino.“ Letecké záběry po srážce nákladních vlaků v České Třebové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Se škodou, jež přesáhne 150 milionů korun, jde o jednu z největších železničních nehod v Česku. Na nákladové nádraží v České Třebové na Orlickoústecku vjel v neděli ráno nákladní vlak na červenou a narazil do jiného vlaku. Novinky pořídily záběry z místa nehody.

Letecké záběry po srážce nákladních vlaků v České TřebovéVideo: Novinky

 
Článek

K nehodě došlo před šestou ráno. Při nehodě se zranil strojvůdce a vykolejila téměř dvacítka vozů. Strojvůdce druhého vlaku měl vyváznout bez zranění.

„Nákladní vlak Pn 54812 minul návěstidlo zakazující jízdu a srazil se s před ním rozjíždějícím se nákladním vlakem Nex 62102. V důsledku srážky vykolejila lokomotiva a celkem 19 vozů,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Šlo o 15 vozů na vlaku Pn 54812, dva vozy na vlaku Nex 62102 a dva vozy na soupravě stojící na vedlejší koleji. „Bylo to jako domino,“ uvedl ke srážce generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera.

Srážka nákladních vlaků v České Třebové: Škoda přes 150 milionů

Krimi

Inspekce na místě dál vyšetřuje příčiny a okolnosti nehody.

Podle reportéra Novinek pracovala v neděli odpoledne na místě odhadem desítka dělníků, kteří odstraňovali stržené trakční vedení.

Železniční nehody se škodou nad sto milionů korun jsou vzácné

8. srpna 2008 - Ve Studénce na trati spojující Prahu se severní Moravou narazil vlak EuroCity Comenius jedoucí z Krakova do Prahy do konstrukce silničního mostu, jež se zřítila na trať. V důsledku nehody zemřelo osm lidí. Škoda přesáhla 177 milionů korun, nejvíce z toho asi 120 milionů za zničený vlak. Další škody vznikly kraji, firmě ODS - Dopravní stavby Ostrava, Správě železniční dopravní cesty, ČD Cargo a Traťové strojírenské společnosti.

21. května 2012 - V Liběchově na Mělnicku vykolejil vlak s uhlím. Poškodil několik kilometrů kolejí, porazil pět sloupů trakčního vedení a zasypal vedle stojící automobil. Nikdo nebyl zraněn. Škoda byla odhadnuta na 110 milionů korun, vlak jel ve vykolejeném stavu přibližně tři a půl kilometru.

22. července 2015 - Na přejezdu ve Studénce narazilo Pendolino do kamionu, který vjel na koleje v okamžiku, kdy již svítila červená světla. Zemřeli tři lidé, nehoda si vyžádala i velké hmotné škody. Oprava poničené soupravy za 210 milionů korun trvala více než dva a půl roku. Italská továrna Alstom tehdy musela řídicí vůz vyrobit z velké části znovu.

4. srpna 2021 - U obce Milavče mezi stanicemi Domažlice a Blížejov se srazily dva osobní vlaky. Jedním z nich byl expres z Mnichova, v němž cestovali také cizinci. Tři lidé zemřeli. Škoda přesáhla 178 milionů korun, na osobním vlaku přesáhla 65 milionů korun, zbytek byl na vozech expresu a tři miliony korun na zařízení dráhy.

27. června 2022 - Pendolino odjíždějící do Prahy se srazilo ve stanici Bohumín na Karvinsku s posunovací lokomotivou. Při kolizi zemřel strojvedoucí, který byl opilý a nehodu podle výsledku vyšetřování zavinil. Celkovou škodu Drážní inspekce vyčíslila na 238,9 milionu korun, poškozenou soupravu se České dráhy rozhodly neopravovat.

18. července 2023 - Na železničním zkušebním okruhu Výzkumného ústavu železničního (VUZ) ve Velimi na Kolínsku se při posunu srazily nová testovaná lokomotiva, vlaková jednotka a posunovací lokomotiva. Jeden člověk se lehce zranil. Škoda byla předběžně vyčíslena na 80 milionů korun.

Pozn.: Výběr z nehod s vysokou škodou. Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám