Hlavní obsah

Strojvůdce, který na Chebsku vykolejil vlak s 13 vagony, soud znovu zprostil obžaloby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

I napodruhé zprostil obžaloby Okresní soud v Chebu 55letého strojvůdce Radima R., který v červenci 2019 vykolejil u Mariánských Lázní s nákladním vlakem naloženým vápencem. Chebský soud se ve čtvrtek zabýval obžalobou z obecného ohrožení opětovně poté, co mu Krajský soud v Plzni v únoru vrátil případ k novému posouzení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Strojvedoucí u soudu (14. května 2021)

Článek

Podle obžaloby vjel strojvedoucí s cisternami plně naloženými práškovým vápencem příliš rychle na traťovou přeložku, přičemž v důsledku toho třináct ze sedmnácti vagonů skončilo mimo koleje.

V místě nehody byla trať kvůli stavbě silničního obchvatu Mariánských Lázní dočasně vedena ostrými protisměrnými oblouky po mostním provizoriu. Zatímco tam byla povolená maximální rychlost třicet kilometrů za hodinu, vlak jel v úseku třikrát rychleji.

Škoda byla tehdy vyčíslena na dvacet milionů korun. Muži hrozilo za obecné ohrožení až osm let vězení.

Chebský soud před zhruba rokem strojvedoucího zprostil obžaloby s tím, že se jednalo o systémové selhání a nelze odpovědnost za nehodu přičítat obžalovanému. Státní zástupce tehdy požadoval jako trest tříletou podmínku a dva roky zákazu činnosti. Proti zprošťujícímu rozsudku se na místě odvolal.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda nákladního vlaku na ChebskuVideo: Facebook HZS Karlovarského kraje

Odvolací plzeňský krajský soud verdikt zrušil a odůvodnil to tím, že se chebský soud při zproštění obžaloby zabýval jen těmi skutečnosti, které vyhodnotil ve prospěch obžalovaného, a dalšími okolnosti se zabýval jen okrajově.

Strojvůdce u soudů ale argumentoval tím, že o snížení rychlosti nedostal informace v jízdním rozkaze. Za jedinou chybu považuje to, že přehlédl předvěstník. Způsob jeho umístění ale jeho obhajoba zpochybňovala, zatímco podle obžaloby byl u tratě umístěn podle předpisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám