Hlavní obsah

Střelba vojáků v Libavé bez trestu, soud zprostil obžaloby i velitele

Olomouc
Aktualizováno

Za střelbu bojových vozidel pěchoty ve vojenském prostoru Libavá, při které byli předloni zraněni dva vojáci, nikdo pykat nebude. Olomoucký okresní soud ve středu zprostil obžaloby z ublížení na zdraví z nedbalosti Marcela Kulišťáka, velitele vozidla, ze kterého osudná střela vyšla. Rozhodl tak poté, co mu kauzu vrátil krajský soud.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Osvobození vojáci Zdeněk Havala, Marcel Kulišťák a Luděk Niedermeier (na snímku zleva) u jednoho ze soudních jednání.

Článek

Podle soudkyně Markéty Langerové se na nešťastném následku podepsalo mnoho okolností, nelze tak jednoznačně určit viníka, který by měl nést trestněprávní odpovědnost. „K jednání Kulišťáka přistupují další příčiny, které zeslabují jeho zavinění,“ uvedla soudkyně.

Zproštění ve středu žádal nakonec i státní zástupce. Podle něj se na tragédii podepsala nedostatečná zkušenost vojáků při cvičení. „Při vyšetřování vyplynuly nedostatky jak na straně velení, tak na straně cvičících, kteří porušili řadu předpisů. To vše se projevilo v tom nechtěném následku,“ uvedl žalobce Jaroslav Rašendorfer. „Nelze jednoznačně a bez pochybností označit Marcela Kulišťáka za viníka,“ doplnil žalobce.

Kulišťáka okresní soud původně potrestal podmíněným trestem. Trest ale následně zrušil Krajský soud v Olomouci a vrátil jej k doplnění dokazování. Podle středečního rozsudku se Kulišťák trestného činu nedopustil.

Problémy s kanonem

K neštěstí došlo předloni 18. května při nočním nácviku střeleb z bojových vozidel pěchoty. Jedno z nich zasáhlo střelou z kanonu další pásový transportér se třemi lidmi uvnitř, který jel vpravo od něj. Zranění utrpěli dva desátníci, příslušníci 71. mechanizovaného praporu Hranice.

Přestože tři vozidla, která se cvičení v inkriminovanou dobu zúčastnila, měla jet ve stejné linii, dvě z nich se v osudnou chvíli dostala více než dvě stě metrů před to, z něhož se střílelo. Bojové vozidlo pěchoty (BVP), odkud střela vyšla, se zdrželo kvůli technickým problémům s kanonem.

Původně čelili obžalobě i řídící střeleb Zdeněk Havala a střelec vozidla Luděk Niedermeier. Oba obžaloby zprostil již okresní soud. To, že nemohli ze své pozice událost ovlivnit, připustil při hlavním líčení i okresní státní zástupce.

Oba postižení skončili v olomoucké fakultní nemocnici. Těžce zraněný tehdy 29letý voják utrpěl mnohačetná zranění v oblasti břicha, hrudníku i končetin. V nemocnici bojoval několik dní o život, přišel o levou ruku. Jeho o pět let mladší kolega utrpěl středně těžké poranění v oblasti lopatky a byl po několika dnech propuštěn do domácí péče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám