Hlavní obsah

Při cvičných střelbách z bojových vozidel se na Libavé zranili dva vojáci

Právo, Novinky, ok, mhr
Olomouc
Aktualizováno

Při nočních cvičných střelbách z bojových vozidel ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku se zranili dva vojáci. Jeden z nich těžce. Oba byli převezeni do olomoucké nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Vstup do vojenského prostoru Libavá

Článek

Ke zranění došlo před desátou hodinou večer při střelbách z vozidel BVP-2 příslušníků 71. mechanizovaného praporu Hranice.

„Desátník J. F. byl zraněn těžce, desátník L. S. utrpěl lehké zranění a ve čtvrtek dopoledne bude propuštěn z Fakultní nemocnice v Olomouci, kam byli oba vojáci okamžitě převezeni. Rodiny vojáků byly informovány,“ informovala Novinky mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jolana Fedorková.

„Přijímali jsme dva zraněné muže. Jeden z nich utrpěl mnohočetná těžká poranění a zůstává nadále ve velmi vážném stavu. Naši specialisté jej akutně operovali, poranění zasáhla oblast břicha a vnitřních orgánů, hrudníku i končetin. V tuto chvíli je v umělém spánku, dýchá s pomocí přístroje a prognóza jeho zdravotního stavu je velmi nejistá,“ řekl Právu ve čtvrtek mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Egon Havrlant.

Druhý muž je podle něj se středně těžkým poraněním v oblasti lopatky ve stabilizovaném stavu a je při vědomí. „Během několika dnů by mohl být propuštěn do domácí péče,“ dodal Havrlant.

Událost podle ní vyšetřuje Vojenská policie.

Vojenský prostor Libavá vznikl v roce 1950 a rozkládá se na 327 kilometrech čtverečních v oblasti Oderských vrchů. Újezd má přes 1000 obyvatel a je jedním z nejobydlenějších vojenských území u nás.

Související téma:

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ilustrační foto

Sídlem újezdního úřadu je město Libavá. Na přelomu letošního roku došlo k převodu několika obcí do civilní správy. Ve vojenském prostoru trénují vojáci mnoha praporů, letos se tam například konalo velké cvičení vojáků aktivních záloh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám