Hlavní obsah

Stovky lidí přišly o stamilióny, za podvod BAI navrhuje policie obžalovat tři lidi

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Josef Koukal

Podvod srovnatelný s proslulým H-Systemem. Stovky klientů se nechaly v letech 2008 a 2009 zlákat pod příslibem až osmiprocentního zhodnocení vkladů do investičního projektu akciové společnosti Business Angels Investment (BAI), aby nakonec přišli o víc než sto miliónů korun. Po dvou letech vyšetřování policie navrhla obžalovat tři lidi.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kriminalisté podali státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze návrh na obžalování dvou osob z trestného činu podvodu a jedné osoby z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. „U čtvrté obviněné osoby policejní orgán navrhuje zastavení trestního stíhání,“ dodal mluvčí.

Podle závěrů kriminalistů mělo být jednáním obviněných poškozeno celkem 419 osob, původní odhady akcionářů hovořily až o dvojnásobku.

Celá věc na mě působila velmi důvěryhodně. Zhodnocení bylo vysoké, ale ne zcela přemrštěné.
oklamaný klient

Právo letos popsalo příběh jednoho z ošizených investorů, vývojáře pražského výrobního podniku Aleše Kašky. [celá zpráva]

„Celá věc na mě působila velmi důvěryhodně. Zhodnocení bylo vysoké, ale ne zcela přemrštěné. Solární energii podporoval stát a i mě myšlenka, že kromě výnosu přispěji na něco užitečného, připadala zajímavá,“ řekl Právu v červenci Kaška.

Do projektu BAI vložil v roce 2008 ve dvou splátkách milión korun z rodinného dědictví. Z úroků hodlal financovat synovi studium na vysoké škole. Když mu ale na podzim téhož roku BAI úroky nevyplatila, smlouvu vypověděl. V rukou mu dodnes zůstaly jen dvě bezcenné směnky na 500 tisíc korun.

Dva muži obvinění z podvodu měli podle policie řídit BAI a její zaměstnance takovým způsobem, aby na potencionální klienty vytvářeli dojem, že jde o řádně fungující společnost, která je schopna připravit řadu investičních projektů především v oblastech nakládání s odpady a alternativních zdrojů energie. „Klientům tyto osoby měly navíc tvrdit, že činnost BAI je pod dohledem České národní banky (ČNB), což však nebyla pravda,“ podotkl Ibehej.

Část vkladů od klientů pak použili na údajné ziskové projekty, ale i pro nalákání dalších klientů, nebo výplatu úroků, aby společnost udrželi po co nejdelší dobu v chodu. Většinu peněz však měli ukrást. „Tyto finanční prostředky (cca 70 miliónů korun) se zatím nepodařilo zajistit,“ upřesnil Ibehej.

Oklamaní senioři

Třetí z obviněných, u kterého policie navrhuje obžalobu, měl porušit povinnosti stanovené obchodním zákoníkem a stanovami společnosti BAI. Podle protikorupční policie řádně nekontroloval spolupracovníky. Ti nevedli řádné účetnictví a machinovali s půjčkami.

Pachatelé formou inzerce v celostátním tisku slibovali klientům úrokové sazby výrazně nad nabídkou bank. Velkou část lidí, kteří přišli často o celoživotní úspory, tvořili senioři. V jednotlivých případech šlo o stovky tisíc korun.

Trestní oznámení nakonec podala v roce 2009 ČNB. Podezřelí byli obviněni loni v květnu, stíháni jsou na svobodě. Budou-li odsouzeni, hrozí dvěma obviněným z podvodu tresty od pěti do deseti let vězení, obviněnému z porušování povinností při správě cizího majetku od dvou do osmi let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám