Hlavní obsah

Po investiční bublině BAI zůstaly stovky oklamaných klientů

Právo, Josef Koukal

Co do počtu poškozených lze tento případ směle srovnat s proslulým H-Systemem. Do slibně znějícího investičního projektu nabízejícího skoro osmiprocentní zhodnocení vkladů vložilo před několika lety na osm stovek klientů kolem 140 miliónů korun. O své peníze nejspíš nenávratně přišli, teď čekají alespoň na spravedlnost.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Akciová společnost Business Angels Investment (BAI), která masivní reklamou lákala ještě v roce 2008 lidi na zaručené investice do výstavby solárních elektráren, ale i na další lukrativní projekty, skončila před dvěma lety bez majetku v insolvenčním řízení, které na sebe sama navrhla. Stovky lidí, kteří se nechali přesvědčit, do ní vložily desítky tisíc, ale i milióny korun.

„Celá věc na mě působila velmi důvěryhodně. Zhodnocení bylo vysoké, ale ne zcela přemrštěné. Solární energii podporoval stát a i mně myšlenka, že kromě výnosu přispěji na něco užitečného, připadala zajímavá,“ řekl Právu vývojář pražského výrobního podniku Aleš Kaška. Do projektu BAI vložil v roce 2008 ve dvou splátkách milión korun z rodinného dědictví. Z úroků hodlal financovat synovi studium na vysoké škole.

Když mu ale na podzim téhož roku BAI úroky nevyplatila, smlouvu vypověděl. V rukou mu dodnes zůstaly jen dvě bezcenné směnky na 500 tisíc korun. Ještě na podzim 2009 kdosi z účtů firmy vybral 60 miliónů korun, na jaře 2010 zbyla po BAI už jen prázdná schránka.

Když na případ poprvé upozornilo Právo před dvěma lety, zely kanceláře BAI na lukrativní adrese pražského Václavského náměstí prázdnotou. Zoufalí klienti tu pouze ve vrátnici na podpisových arších sbírali kontakty pro podání případného svědectví v trestním řízení. Zhruba od té doby má kauzu na stole také protikorupční policie. Zjistit, jak daleko pokročila, je však prakticky nemožné.

Policie stále vyšetřuje

„Věcí se stále zabývá náš útvar. Trestní řízení je ve fázi vyšetřování, v rámci kterého jsou trestně stíhány čtyři osoby, a to pro trestné činy podvodu a porušování povinnosti při správě cizího majetku,“ zní stručná odpověď mluvčího Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jaroslava Ibeheje.

Dozor nad trestním řízením vykonává podle něj Městské státní zastupitelství v Praze. Jeho mluvčí Štěpánka Zenklová však nedokázala případ vůbec dohledat.

Vyšetřovatel Jiří Mazánek známý i z kauzy CASA, který má případ na starost, ve čtvrtek nezvedal telefony a nereagoval na textové zprávy. Ve více než rok staré písemné odpovědi na dotazy, které mu zaslal s odvoláním na zákon 106 o svobodném přístupu k informacím poškozený Kaška, uvedl pouze, že policie se případem zabývá.

„Doba řízení je limitována množstvím poškozených (několik set) a rozsahem trestní věci (v podstatě řádově stovky úkonů v trestním řízení) a z tohoto hlediska není možné dobu trestního řízení odhadnout, neboť závisí nejen na výše uvedeném, ale i na dalších faktorech, jako je spolupráce poškozených, způsob obhajoby apod,“ napsal Mazánek v dopise, který má Právo k dispozici.

BAI, která se v době své slávy vykazovala neexistujícím pojištěním vkladů u České národní banky, za což dokonce inkasovala miliónovou pokutu, po sobě zanechala v době podání insolvenčního návrhu pět tisíc korun a ojetý automobil.

„Konkurzní správkyně dohledala ještě nějaké drobnosti typu kancelářského nábytku,“ podotkl Kaška. Šanci na satisfakci vidí Kaška spíš v trestním řízení, kde by se se svým nárokem mohl u soudu připojit na stranu obžaloby jako poškozený. Zdali a za jak dlouho dospěje případ BAI k soudu, lze však zatím stěží odhadnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám