Hlavní obsah

Štědrý sponzor ODS stojí před soudem jako pokladník party podvodníků

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před čtyřmi lety nasypal podnikatel Martin Otýs (43) do stranické pokladny středočeských občanských demokratů půldruhého miliónu korun, a zařadil se tím mezi nejštědřejší sponzory ODS. V roli pokladníka teď figuruje v kriminálním případu, který ve středu začal rozplétat Krajský soud v Plzni.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Martin Otýs (vlevo) a David Bojo jsou od loňského března ve vazbě.

Článek

Podle žalobkyně Dagmar Lindenthalové byl Otýs členem organizované skupiny, která půjčovala lidem v tíživé finanční situaci peníze a pak je lstí nebo výhrůžkami připravila o střechu nad hlavou.

„Při jednání se zájemci o půjčku obžalovaní zneužívali jejich důvěřivosti a neznalosti v oblasti práva,“ uvedla státní zástupkyně.

Hned vše prodali

Jako jistinu po nich vyžadovali uzavření smlouvy o převodu vlastnických práv na nemovitost, kterou zájemci o hotovostní peníze vlastnili. Slibovali jim, že v případě, že půjčku nestihnou včas splatit, zajistí přeúvěrování u banky a nemovitost na ně převedou zpět. Ve skutečnosti ale obvinění jednali tak, aby dlužník nebyl schopen včas zaplatit a oni získali na jeho úkor zajištěnou nemovitost. Tu pak obratem prodali s obrovským ziskem.

A právě Otýs byl tím, kdo půjčky financoval. „Na něho pak byly převáděny výnosy z trestné činnosti, které přerozděloval mezi jednotlivé členy skupiny,“ dodala Lindenthalová.

Vůdčí roli Otýse potvrdil i jeden z trojice spoluobžalovaných Petr Holman. „Dával do oběhu peníze,“ uvedl Holman.

Otýsovou pravou rukou byl David Bojo, který jednal s žadateli o půjčku. „Různými taktikami je přiměl k podpisu smluv. Byl jsem svědkem toho, když na některé i křičel,“ citoval soudce Holmanovu výpověď z přípravného řízení.

Jen prý se ziskem podnikali

Mezi poškozenými jsou například Alena Houšková a její syn Martin. Na jejich úkor získali obvinění dům v hodnotě dvou miliónů korun, přičemž Houškovým vyplatili jen 520 tisíc korun.

„Z hrozeb a nátlaku se žena psychicky zhroutila. Trpí těžkou posttraumatickou depresivní poruchou,“ upozornila žalobkyně.

Bojo před soudem řekl, že vůbec nechápe, proč tady stojí. „Žijeme ve státě, kde obchodní společnosti podnikají proto, aby vytvořily zisk. Naším nástrojem výroby zisku jsou peníze, které půjčujeme. Šlo o oboustranně uzavřený obchod, na kterém vyděláváme,“ prohlásil.

Upozornil na to, že peníze byly půjčeny na základě řádně podepsaných smluv. „Přece teď nemůže někdo říci, že tyto listiny neplatí, jen proto, že jsou znevěrohodňovány výpověďmi dlužníků,“ hájil se Bojo.

Až 12 let vězení

Soud bude pokračovat v následujících dnech. Všem čtyřem obžalovaným hrozí za podvod a vydírání až 12 let vězení.

Martin Otýs na sebe poprvé upozornil v roce 2010 v souvislosti s výstavbou části slepé silnice poblíž Jateční třídy v Plzni, která nemá žádné využití a za niž radnice čtvrtého plzeňského obvodu pod tehdejším vedením ODS zaplatila jeho firmě SKI plus téměř tři milióny korun.

Následovala aféra s ošizenou stavbou parkoviště v Popelnicové ulici ve stejné městské části, kterou zajišťovala opět Otýsova firma. Po kontrolních sondách, které ukázaly, že pod povrchem parkoviště není to, co tam má být, Otýs firmu SKI plus převedl na jiného člověka a ta poté skončila v exekuci.

V té době se Otýs vrhl do byznysu s nebankovními půjčkami. Společně s Bojem založili firmu Gerston Invest, která se prezentovala na internetu pod hlavičkou Půjčky-ihned.com. Lákala na to, že peníze od ní dostane na ruku i ten, kdo má zápis v registru dlužníků. V podmínkách pro získání úvěru byla uvedena klauzule, že u větších částek bude půjčka poskytnuta na zástavu domu či bytu.

Reklama

Výběr článků

Načítám