Hlavní obsah

Státní zástupkyně zastavila stíhání myslivecké stráže, která přihlížela střílení jelenů

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jindřichův Hradec

Státní zástupkyně zastavila trestní stíhání dvou členů myslivecké stráže, kteří na Jindřichohradecku neohlásili ulovení jelenů skupinkou Dánů. Oba muži se doznali a zaplatili peněžní částku určenou státním zastupitelstvím, řekla na dotaz Novinek dozorující žalobkyně Jarmila Pavlová.

Foto: Policie ČR

Upytlačení jeleni evropští

Článek

Usnesení o zastavení trestního stíhání pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby nabylo právní moci začátkem prosince. „Byla jim stanovena zkušební doba a po jejím uplynutí se bude zkoumat jejich chování. Pokud nic neprovedou, a to včetně přestupkového jednání, tak se na ně hledí, jako by nebyli trestáni. V opačném případě se ta věc zažaluje u soudu,“ vysvětlila Pavlová.

Připomněla, že přípravné řízení je neveřejné, a proto nemůže říci konkrétní finanční postih ani délku zkušební doby. Podle zákona to může být až pět let.  „Podmínka pro zastavení trestního stíhání je obecně doznání a zaplacení určitého finančního obnosu, který jsou povinni zaplatit na účet pro oběti trestných činů. Ty jsou vyjmenovány podle zákona, jedná se zejména o větší zločiny,“ konstatovala státní zástupkyně.

Přijdou o zbraně

Doplnila, že oba muži podle zákona o zbraních přišli o takzvanou spolehlivost, musejí odevzdat zbraně a nebudou moci vykonat funkci myslivecké stráže.

Žalobkyně Novinkám zároveň potvrdila, že ve středu poslala spis do Dánského království, kde budou justiční orgány zkoumat trestní odpovědnost pěti Dánů, kteří ulovili šest jelenů. Případný trest následně stanoví tamní justice.

Případ policie zveřejnila na přelomu prosince, ale odehrál se již v lednu. Policie z pytláctví podezřívala právě Dány, kteří byli na naháňku pozváni uživatelem honitby. I přesto, že byli poučeni o tom, co se smí a bude lovit, neoprávněně ulovili šest kusů dospělého jelena evropského. Svým jednáním způsobili škodu za více jak sto sedmdesát pět tisíc korun. [celá zpráva]

Podle policie Dánové uvedli, že jim myslivci řekli, že jelena evropského lovit mohou. Myslivecký hospodář však tvrdil policistům opak, proto jeho jednání bude řešit příslušný úřad.

„Přestupkové jednání má spočívat v jednání mysliveckého hospodáře v tom, že při zahájení myslivecké naháňky měl mylně poučit účastníky lovu o tom, že se může lovit jelen evropský tzv. špičák, stáří do dvou let, což je v rozporu se zákonem, neboť na společném lovu je možné lovit pouze laň a koloucha jelena evropského,“ vysvětlila tehdy mluvčí policie Hana Millerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám