Hlavní obsah

Dánové postříleli na Jindřichohradecku jeleny, myslivecká stráž přihlížela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jindřichův Hradec

Pět Dánů podle policie upytlačilo na Jindřichohradecku šest jelenů evropských. Přihlíželi tomu členové myslivecké stráže, kteří ulovení jelenů neohlásili. Případ se odehrál již v lednu, kriminalisté ho ale zveřejnili až nyní s tím, že podali návrh na obžalobu. Jeleni evropští se v České republice dle zákona o myslivosti nesmí od 16. ledna střílet.

Foto: Policie ČR

Upytlačení jeleni evropští

Článek

Dva členové myslivecké stráže se podle policistů dopustili zneužití pravomoci úřední osoby, protože neohlásili ulovení zvěře policii ani příslušným orgánům státní správy.

Vyšetřování se však dočkali také lovci. „Policisté vypracovali podnět k předání trestního řízení do Dánského království, neboť z přečinu pytláctví je podezřelých pět cizinců, kteří byli na naháňku pozváni uživatelem honitby. I přesto, že byli poučeni o tom, co se smí a bude lovit, neoprávněně ulovili šest kusů dospělého jelena evropského. Svým jednáním způsobili škodu za více jak sto sedmdesát pět tisíc korun,“ řekla Hana Millerová, mluvčí jindřichohradecké policie.

Vinu nese i hospodář

Podle ní Dánové uvedli, že jim myslivci řekli, že jelena evropského lovit mohou. Myslivecký hospodář však tvrdil policistům opak, proto jeho jednání bude řešit příslušný úřad.

„Přestupkové jednání má spočívat v jednání mysliveckého hospodáře v tom, že při zahájení myslivecké naháňky měl mylně poučit účastníky lovu o tom, že se může lovit jelen evropský tzv. špičák, stáří do dvou let, což je v rozporu se zákonem, neboť na společném lovu je možné lovit pouze laň a koloucha jelena evropského,“ vysvětlila Millerová.

Hospodář však pochybil také v tom, že nesepsal úplný seznam lovců, neměl v pořádku ani povolenky k lovu či neoznačil zvěř plombou.

Reklama

Výběr článků

Načítám