Hlavní obsah

Starosta z Klatovska se dostal do křížku s žadatelem o informace. Policii nadýchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Policisté vyšetřují incident na radnici v Nalžovských Horách na Klatovsku. Ve středu se tam do sporu se starostou Zdeňkem Hlaváčem (nezávislý) dostal muž, který požadoval informace z usnesení rady obce. Mělo dojít k nadávkám i fyzickému útoku. Oba muži se podrobili dechové zkoušce, u starosty byla pozitivní. Podle zjištění Práva nadýchal 0,6 promile.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pán se domáhal neveřejných údajů z usnesení orgánu obce, které mu nemohly být poskytnuty v neanonymizované podobě. Úřednicím rval z rukou šanony s neveřejnými dokumenty, chtěl do nich nahlížet a fotit si je. Vykřikoval, že jsem dement a že dostarostuji. Bránil mi v pohybu, držel za krk a za ruce,“ řekl Právu starosta.

K výsledku dechové zkoušky uvedl, že si dal na pracovním obědě dvě piva. „Celý den jsem byl v terénu. Na úřad jsem si odskočil jen pro nějaký dokument a zrovna se nachomýtl k situaci, kdy ten pán nevybíravě jednal s kolegyněmi,“ pokračoval Hlaváč.

Muž vytáhl nůž na starostu Bělotína, pak mu propíchal pneumatiky auta

Krimi

K funkci starosty podle něj patří, že během 24hodinové pracovní doby od podělí do neděle může příležitostně v malé míře něco požít. „Nedopustil jsem se žádného protiprávního jednání, nezpůsobil žádnou škodu, nebudil pohoršení a neznevážil funkci. Z mého pohledu jde o společensky tolerovatelnou únosnost, protože žádný starosta vám na čtyři roky nepodepíše abstinenci a celibát,“ uzavřel Hlaváč.

Policisté podle její mluvčí Dany Ladmanové případ prověřují zatím jako přestupek proti společenskému soužití. „Kolegové z obvodního oddělení v Horažďovicích přijali ve středu oznámení, že veřejně činná osoba působící v místní samosprávě v obci na Horažďovicku odmítá na žádost občana poskytnout informace z usnesení rady obce,“ uvedla Ladmanová.

Když policisté dorazili na úřad, vyzvali podle Ladmanové oba aktéry konfliktu k prokázání totožnosti a podání vysvětlení. „V rámci šetření policisté zjistili, že mezi oznamovatelem a zástupcem veřejné správy mělo dojít ke slovnímu i fyzickému napadení. Okolnosti tohoto incidentu jsou v šetření a nelze tak zatím říci, na čí straně je vina,“ sdělila Ladmanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám