Hlavní obsah

Starosta středočeské obce zmizel, pohřešovaný byl i dříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milý

Po starostovi obce Milý na Rakovnicku Zbyňkovi Šagátovi (48) pátrá policie jako po pohřešovaném. Zmizení nahlásila jeho rodina. Šagátův předchůdce je podezřelý ze zpronevěry, z obecní kasy údajně vzal devět milionů korun. Případ vyšetřuje policie, ovšem zmizení Šagáta s tím nesouvisí. Právě on na nesrovnalosti přišel.

Foto: Policie ČR

Pohřešovaný starosta obce Milý Zbyněk Šagát

Článek

Na případ v pátek upozornil server Idnes.cz. Starosta Šagát (Milý a Bor společně) je v databázi pohřešovaných lidí s fotkou a popisem, další podrobnosti, například k důvodům ohlášení jeho zmizení, případně k pravděpodobnému výskytu, jak se u některých hledaných uvádí, policie v pátrací relaci nesdělila.

Mluvčí policie Michaela Richterová potvrdila, že hledaný muž už byl v databázi pohřešovaných opakovaně v minulosti. Z jakých důvodů a okolnosti dřívějších pátrání policie neupřesnila. Richterová řekla, že nynější zmizení muže nahlásila jeho rodina.

„Ani teď jej nevedeme jako osobu v ohrožení života,“ řekla Právu mluvčí s tím, že v minulosti opakovaně odešel z domova, několik dní o sobě nedal vědět a po pár dnech se údajně zase vrátil.

Šagát vede obec, která se potýká s velkým dluhem po předchozím vedení. Z obecní pokladny zmizely za bývalého starosty Zdeňka Kvasničky (SNK) miliony korun. Na nesrovnalosti přišlo právě nové vedení v čele s Šagátem.

Drsný incident před volbami, zastupitele z obce na Benešovsku odvezli do nemocnice

Stalo se

„Zůstaly nám tady nezaplacené faktury za dokončení domácích čističek odpadních vod za devět milionů, ale nemáme je z čeho zaplatit, ačkoli peníze měly být na účtu,“ potvrdil Právu na konci ledna Zbyněk Šagát.

Podle něj předchozí starosta vykazoval výpisy z bankovního účtu s částkou 9,7 milionu, ale reálně bylo na účtu jen 700 tisíc. Tato zjištění předal Šagát i policii a podal na své předchůdce trestní oznámení.

Policie podnět prověřuje s podezřením na spáchání zpronevěry, žádná obvinění ale dosud nepadla.

Šagát se obrátil s žádostí o půjčku na Středočeský kraj, jehož zastupitelstvo na konci ledna finanční pomoc schválilo s tím, že obec bude peníze splácet po milionu korun následujících deset let.

Foto: Mapy.cz

Obec Milý na Rakovnicku

Server Idnes.cz uvedl, že k vysátí účtu se přiznal exstarosta Kvasnička. „Nepopírám, že jsem jednal úmyslně. Ani sám pořádně nevím, za co jsem ty peníze utratil,“ citoval server Kvasničku.

Policie nynější zmizení starosty s trestním oznámením, po němž následovalo prověřování bývalého vedení obce, do souvislosti zatím nedává.

Policejní záhady: Těhotnou Slovenku nikdy nenašli, malou Valerii ze Žižkova také

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám