Hlavní obsah

Starosta dostal podmínku kvůli smrti ženy na oslavě

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Tragédii, která otřásla celou obcí, uzavřel ve čtvrtek brněnský krajský soud, když potvrdil podmínku za usmrcení z nedbalosti starostovi obce Bílovice-Lutotín Miroslavu Hochvaldovi. Starosta totiž poskytl obecní objekt k soukromé oslavě, při níž spadla do nezajištěné díry u schodiště osmadvacetiletá žena, která na místě zemřela.

Starosta Miroslav HochvaldVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Objekt zvaný Žudr několik let obec svépomocí opravovala bez stavebního povolení. Přestože místo opravy, kde zela dva metry hluboká díra do sklepa, nebylo nijak označeno nebo zabezpečeno, povolil starosta v objektu pořádat soukromé akce včetně oslav s podáváním alkoholu.

V polovině března loňského roku na jedné takové akci došlo k neštěstí – žena si zřejmě spletla dveře a místo na WC vešla do chodby ke schodišti a spadla do sklepa. Při pádu se smrtelně zranila.

Okresní soud v Prostějově starostovi uložil trest třicet měsíců s podmíněným odkladem na tři roky za usmrcení z nedbalosti. Starosta se ale s vinou a trestem odmítl smířit a podal odvolání.

Odpovědnost stavebníka?

„Nesouhlasíme, že je na klienta pohlíženo jako na vlastníka, tou je přece obec. Ta byla i stavebníkem. Spoléhal na názor odborníků, nikdo mu nic nevytkl, že by tam bylo nějaké rizikové místo. Byl přesvědčen, že pokud je nájemcem objektu osoba s plnou odpovědností před zákonem, tak by měla nést i odpovědnost za to, že problematický prostor nebude zpřístupněn,“ argumentoval starostův obhájce.

Přece nemůže předat klíče bez předchozího zabezpečení, na to nepotřebuje mít stavební vzdělání, na to stačí selský rozum
soudkyně

Senát v čele s Halinou Černou ale neměl pro starostovu snahu vyvinit se z tragédie pochopení. Upozornil, že v úzké chodbě za dveřmi byly lopaty a kbelíky hned vedle neoznačené díry. „Mohl tam spadnout kdokoli kdykoli. Obžalovaný nechal objekt spravovat, aniž by respektoval stavební předpisy. Vytvořil tam vysoce rizikový prostor. Předpisy měl znát, neznalost zákona neomlouvá, navíc v tomto případě protiprávnost jednání mohl poznat sám,“ konstatovala soudkyně Černá.

Selský rozum

Hochvald se hájil mimo jiné tím, že nemá stavební, ale zemědělské vzdělání, přičemž se odkazoval na to, že vedoucí stavebního úřadu i projektantka ho na nic neupozornili.

Vzala si k sobě bývalého manžela, ten ji chtěl hodit přes zábradlí. Dostal 5,5 roku

Krimi

„Přece nemůže předat klíče bez předchozího zabezpečení, na to nepotřebuje mít stavební vzdělání, na to stačí selský rozum. Sám mohl bez obtíží rozpoznat nebezpečí místa, tam opravdu mohl spadnout kdokoli,“ dodala soudkyně.

Sám starosta po verdiktu i nadále upozorňoval na to, že dveře k díře byly zamčené. „Nikdo tam neměl přístup kromě toho, komu jsem klíče předal. Tam došlo k tomu, že tam někdo obsluhoval kotel, dveře sice zamkl, ale nedovřel, a tak došlo k tomu, co se stalo. Je mi to moc líto, dotklo se to celé rodiny i celé obce,“ řekl Hochvald.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám