Hlavní obsah

Starala jsem se o ni dobře, říká žena, která nechala sestru umřít ve výkalech

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Případem šokující lidské bezohlednosti mezi příbuznými se začal v pondělí zabývat ostravský krajský soud. Na lavici obžalovaných usedla dvaapadesátiletá Marie Jopková z Velké Polomi, která letos v únoru podle obžaloby svou nevšímavostí připravila o život svou o šest let mladší mentálně postiženou sestru, o kterou měla pečovat.

Foto: Aleš Honus, Právo

Marie Jopková dorazila k soudu s hodinovým zpožděním. Nemohla do centra Ostravy trefit, a tak jí musel pomoci lékař.

Článek

V obžalobě stojí, že své sestře nedávala jídlo ani pití a nechala ji několik týdnů ležet bez pomoci v posteli ve vlastních výkalech. Teprve poté, co umírající žena upadala do bezvědomí, zavolala lékařskou pomoc. Žena po pár dnech zemřela v nemocnici na bakteriální otravu krve.

O svou sestru Jopková pečovala od smrti jejich matky v roce 1999, kdy se na základě soudního rozhodnutí stala opatrovnicí. Zpočátku bylo vše v pořádku. Sestra sice byla postižená, ale dokázala se o sebe postarat. To se změnilo na konci roku 2011, kdy už přestala zvládat chůzi a pouze ležela v posteli.

Byla nalezena ve vlastních výkalech s hmyzem a larvami. Došlo u ní k těžké bakteriální otravě.
Státní zástupce

„Byla nalezena ve vlastních výkalech s hmyzem a larvami. Došlo u ní k těžké bakteriální otravě,“ uvedl státní zástupce Petr Kondělka s tím, že lékaři už nemocnou nedokázali zachránit a v nemocnici po čtyřech dnech zemřela.

Marie Jopková, která je obžalovaná ze zločinu týrání svěřené osoby, svou vinu odmítá. U soudu odmítla vypovídat, a tak se dostaly ke slovu policejní protokoly. „Když měla žízeň, uvařila jsem jí čaj. Jídlo jsem jí nosila třikrát denně. Vždycky jsem se o ni dobře starala. Měla jsem ji ráda a ona měla ráda mne,“ řekla po svém zatčení policejnímu vyšetřovateli navzdory tomu, že důkazy shromážděné obžalobou hovoří jinak.

Na dotaz soudkyně, proč sestře nepomohla, když ji viděla ležet ve výkalech, řekla, že se ji snažila umývat, bohužel ji ale nedokázala zvednout, aby ji umyla ze všech stran. „Řekla jsem jí, že někoho zavolám, ale ona mi řekla, že už umírá a usmívala se při tom,“ dodala žena.

Hlavní líčení bude v následujících dnech pokračovat výslechy svědků a soudních znalců. Zatím není jasné, kdy bude vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám