Hlavní obsah

Srážka vojenské tatry s vlakem: řidič přehlédl světla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PROSTĚJOV

Dopravní nehodu na předměstí Prostějova, při níž loni v prosinci zahynulo pět vojáků tamní 601. skupiny speciálních sil, asi zavinil řidič vojenské Tatry. Policie ho podezřívala z porušení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Protože při nehodě zemřel, policie případ odložila.

Článek

Soudní znalec nevyloučil, že řidič mohl mít špatný výhled na světelnou signalizaci na přejezdu.

"Na místě jsem provedl pokus s podobným autem a projel kritický úsek. Při výjezdu na silnici k přejezdu je na signalizaci špatně vidět, rozhledové podmínky z tohoto úhlu nejsou dobré. V kabině tatry je navíc hluk, takže i zvuky z venčí jsou méně postřehnutelné, a to jsem se na tyto detaily speciálně zaměřil. Zkoumal jsem i to, zda mohl řidič vidět vlak ve zpětném zrcátku," řekl už dříve Právu znalec Leo Dadák.

"Z odborných expertíz vyplývá, že řidič Tatry neměl v době nehody zdravotní potíže. Soudní pitva zároveň vyloučila požití alkoholu či jiných omamných či psychotropních látek," uvedl ve čtvrtek mluvčí vojenských tajných služeb Ladislav Šticha. Z vyšetřování také vyplynulo, že vozidlo nemělo v době srážky žádnou závadu.

Podobným neštěstím by mělo v budoucnu zabránit například vybudování chráněného přejezdu se závorami či přidání dalšího signalizačního zařízení, které by směřovalo i k boční příjezdové cestě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám