Hlavní obsah

Spory kvůli Podněstří stály život mladého Moldavana, jeho krajanovi potvrdil soud 10 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Deset let ve vězení za vraždu stráví Moldavan Tudor Beschieri (52), který před dvěma lety na Českolipsku podle policie ubodal svého krajana kvůli národnostním sporům. Beschieri v úterý u Vrchního soudu v Praze (VS) neuspěl s odvoláním proti říjnovému verdiktu libereckého krajského soudu, který tak nabyl právní moci.

BEZ KOMENTÁŘE: Tudor Beschieri přichází k odvolacímu souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Beschieri bude také po odpykání trestu vyhoštěn z republiky na deset let.

„Krajský soud v drtivé většině zjistil skutkový děj správně,” konstatoval předseda odvolacího senátu VS Michal Hodoušek. „Je nepochybné, že v onen den se obžalovaný a poškozený dostali do hádky, oba opilí,“ dodal.

Beschieri podle vyšetřovatelů v listopadu 2020 na nelegální ubytovně v Nových Zákupech u České Lípy jednou ranou nožem probodl svého o téměř třicet let mladšího krajana, který během několika málo minut zemřel. Podle znalců jeho smrt nebylo možné odvrátit.

Podle Beschieriho předcházely útoku národnostní spory a konzumace alkoholu a drog. Zavražděný totiž pocházel z Moldavské podněsterské republiky, podporované Ruskem, a ostatními Moldavany prý pohrdal. „Leonid neměl v lásce Moldavany, a proto vyvolával konflikty. Vždy když se napil alkoholu,“ řekl v průběhu procesu před libereckým soudem Beschieri.

Nebyla to nutná obrana. Propíchl ho durch, rozhodl soudce o vraždě na Českolipsku

Krimi

Muž měl Beschierimu nadávat, že je „zapáchající Moldavan, a nutil ho se jít osprchovat“.

To také v úterý zmínil i Beschieriho obhájce Jakub Beránek. „Poškozený mu nadával do prasat, že by se měl umývat, což pana obžalovaného samozřejmě frustrovalo. (...) Myslím si, že se dokážeme do této situace vžít, jednalo se o určitou šikanu obžalovaného,“ prohlásil Beránek.

Podle svědka poškozený nejprve Beschierimu nožem vyhrožoval, ale jen přes stůl a nůž pak odložil. Stůl převrhl a oba muži se dostali do fyzické potyčky. Oba šli proti sobě, hádali se. Rozdíl byl v tom, že Beschieri měl v ruce nůž a poškozený na něj šel s prázdnýma rukama.

Podle obhajoby šlo ale ze strany Beschieriho o nutnou obranu. „Agresorem byl poškozený, obžalovaný stál nehybně v rohu místnosti s nožem z důvodu zastrašení,“ řekl Beránek, podle něhož se Beschieri jen bránil a jednal pudově, nepřemýšlel, kam poškozeného nožem zasáhne.

Odvolacímu soudu pak Beránek navrhoval Beschieriho buď zprostit obžaloby, nebo případ vrátit do Liberce k novému projednání.

Za vraždou mladého dělníka na Českolipsku byl alkohol i spory kolem Podněstří

Krimi

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám