Hlavní obsah

Za vraždou mladého dělníka na Českolipsku byl alkohol i spory kolem Podněstří

Liberec

Alkohol a osobní spory s národnostním podtextem stály pravděpodobně za vraždou 24letého ruského dělníka na Českolipsku. Na konci listopadu loňského roku ho podle obžaloby probodl o 35 let starší Moldavan Tudor Beschieri. Okolnosti vraždy od středy rozplétá Krajský soud v Liberci.

Muž obviněný z vraždy u souduVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Oba muži pobývali v Česku na černo. V Nových Zákupech našli jednoduché ubytování i práci. Poznali se až tam.

Do jejich vztahu se promítl generační rozdíl i spory související s existencí takzvané Podněsterské moldavské republiky, podporované Ruskem. Mladší dělník pocházel z této oblasti, považoval se za Rusa a mluvil výhradně rusky, útočník byl Moldavan.

Beschieri se k vraždě přiznal. „Leonid neměl v lásce Moldavany, a proto vyvolával konflikty. Vždy když se napil alkoholu,“ řekl o mladíkovi, kterého podle obžaloby jednou bodl. „Zasáhl plíce i srdeční tepnu, takže následkem masivního krvácení poškozený během pár minut zemřel,“ popsala státní zástupkyně.

Vražda v Pelhřimově: Opileckou hádku dvou mužů ukončil jeden z nich nožem

Krimi

V osudný den jeli oba muži po návratu z práce pomáhat skládat slámu na chatu patřící Čechovi, který jim zprostředkoval ubytování i práci. Za pomoc jim koupil alkohol a po brigádě se všichni opili.

Mladý Rus pak po návratu do Nových Zákup staršímu parťákovi údajně nadával, že je zapáchající Moldavan, a nutil ho, aby se šel osprchovat. Údajně popadl i nůž, Beschieriemu vyhrožoval, že ho podřízne, a převrhl na něj stůl.

Foto: Novinky

Moldavan Tudor Beschieri obviněný v Česku z vraždy

„Já pak utekl do rohu místnosti, kde byla lednice, on šel ale znovu za mnou, neustále mi vyhrožoval a přibližoval se ke mně. Vedle lednice byl stolek a na něm byl jiný, černý nůž, ten jsem vzal a ze strachu jsem bodnul,“ vypověděl ve středu v Liberci Beschieri. „Byla to jediná možná obrana,“ tvrdil.

Státní zástupkyně zatím nechtěla komentovat vysvětlení obžalovaného, že měl s poškozeným národnostní spory. „K tomu je předčasné se vyjadřovat, protože dokazování ještě provedeno nebylo, máme před sebou výslechy dalších svědků, tudíž toto v tuto chvíli nebudu potvrzovat ani vyvracet,“ uvedla státní zástupkyně.

Vrah z pražské tramvaje se neodvolal. Trest sedmnáctiletého vězení je pravomocný

Krimi

Soud další projednávání odložil na září, mimo jiné kvůli pokusu sehnat dalšího Rusa, který s poškozeným i obžalovaným v Nových Zákupech pobýval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám