Hlavní obsah

Spoluvězeň skončil se zhmožděným nosem. Vše si vymyslel, hrál divadlo, hájil se u soudu recidivista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ recidivisty Michala Norského (37), který čelí obžalobě, že ve věznici napadl spoluvězně, začal ve čtvrtek projednávat senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Muž vinu nepřiznal, tvrdil, že poškozený si vše vymyslel. Za pokus těžkého ublížení na zdraví mu hrozí až 12 let za mřížemi.

Soud s Michalem NorskýmVideo: Petr Marek, Novinky

 
Článek

Vše se odehrálo loni 9. ledna mezi 17:35 a 17:40 ve Věznici Mírov. Norský tam podle obžaloby fyzicky napadl spoluvězně, který seděl na židli.

Měl k němu přistoupit z levé strany, uchopit jej kolem krku a strhnout na zem na záda, kde mu měl opakovaně šlapat do oblasti obličeje. Následovat mělo zakleknutí levé ruky a trupu nohama a několik úderů pěstí do obličeje.

Foto: Petr Marek, Novinky

Michal Norský u olomouckého krajského soudu

Spoluvězeň utrpěl několik zranění – mimo jiné zlomeninu nosních kůstek s vychýlením nosu doprava, otok měkkých částí nosu, drobné povrchní oděrky na čele, bradě a zhmoždění měkkých tkání levé poloviny hlavy a klenby lební. Ty ho omezovaly v obvyklém způsobu života nejméně po dobu dvou týdnů.

„S ohledem na charakter, razanci a zacílení útoku mohl poškozenému způsobit závažnější zranění spočívající v poranění mozku coby důležitého orgánu, a tohoto činu se měl dopustit přes to, že za obdobné jednání byl v minulosti již odsouzen,“ uvedla k útoku žalobkyně.

Norský už má za sebou celkem jedenáct trestů, mj. za majetkové a násilné delikty.

Obžalovaný se hájil, že poškozený měl problémy se spoluvězni – prý kvůli lékům, které v nápravném zařízení užíval. „Věčně se s někým hádal. I v inkriminovaný den. Nelíbilo se mi, jak se choval, tak jsem šel za ním s tím, že mu řeknu, ať neblbne, že ho uklidním. Jenže on si asi myslel, že ho chci udat, a začal vyšilovat. Já se ho ani nedotkl. Naopak, snažil se strkat do mě. Já mu však uhnul a on se zranil, když narazil hlavou do hrany kovové mříže, katru. Sesypal se k zemi, chytil se za nos a začal na mě křičet, že půjdu zase sedět. Hrál divadlo,“ vypověděl Norský.

Foto: Profimedia.cz

Věznice Mírov

Předseda senátu olomouckého krajského soudu Eduard Ondrášek na to reagoval tím, že podle znalce ke zraněním poškozený nemohl přijít způsobem, který obžalovaný popsal.

„Když byl na zemi, odešel jsem do své cely. Nevím, co se pak dělo, než přišel dozorce. Zranění si způsobil buď sám, nebo mu je udělal někdo jiný. Věděl jsem, že jdu brzy domů. A i s ohledem na svoji minulost se strkanicím vyhýbám,“ reagoval Norský.

Soud poté jednání odročil za účelem výslechu svědků, mj. znalce a poškozeného. „Ten ale podle komunikace, kterou s ním vedeme, nemá asi v úmyslu dobrovolně přijít. Budeme ho muset nechat předvést policií,“ konstatoval soudce Ondrášek.

Brutální i za mřížemi. Odsouzený násilník polévá spoluvězně vařící vodou

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám