Hlavní obsah

Spolubydlící z ubytovny ho nahlásil kvůli marihuaně, tak ho ubodal. Dostal 15 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Patnáct let vězení vyměřil v úterý pražský městský soud 44letému Františku Čabrákovi, který podle nepravomocného verdiktu loni v červenci ubodal svého spolubydlícího z ubytovny, jenž ho nahlásil kvůli kouření marihuany na pokoji. Čabrák tvrdil, že se pouze bránil, soud mu ale neuvěřil. Obě strany si na případné odvolání proti verdiktu ponechaly lhůtu.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí obžalovaného Františka Čabráka k souduVideo: Novinky

 
Článek

Podle předsedkyně soudního senátu Zuzany Zápalkové byla Čabrákova vina prokázána. Soud neuvěřil jeho verzi o tom, že by se bránil.

„Této obhajobě jsme neuvěřili, neboť kromě výpovědi obžalovaného to žádný důkaz nepodporuje,“ konstatovala Zápalková a doplnila vyjádření znalce, podle kterého všechny tři rány nožem byly vedeny velkou silou, dokonce tak velkou, že v jednom případě došlo k natětí žebra.

Za ubodání bratra přítelkyně si muž odsedí 12 let. Vadily mu časté večírky v domě

Krimi

Čabrák podle spisu loni v červenci ubodal svého spolubydlícího z ubytovny v pražské Libuši. Tomu se nelíbilo, že si Čabrák v jejich společném pokoji zapálil marihuanovou cigaretu, šel to proto ohlásit na recepci. Když se vrátil, začali se s Čabrákem hádat. Během hádky muž vyhodil Čabráka na chodbu ubytovny.

Čabrák na to zareagoval nejprve úderem pěstí a poté si vzal do ruky kuchyňský nůž a třikrát muže bodl do hrudníku a do břicha. Tím mu způsobil krvácení do hrudi i břicha. „Možnost odvrácení smrti tam prakticky nebyla,“ uvedl v úterý znalec z oboru soudního lékařství Jiří Hladík.

Čabrák po útoku odešel z ubytovny na nedalekou zastávku autobusu, kde ho však záhy zadržela policie. Čabrák odmítl vypovídat jak na policii, tak u soudu.

Kvůli čtyřem tisícovkám ubodal kamaráda, tělo pak chtěl spálit. Soud mu potvrdil 17 let

Krimi

Devět let za mřížemi

Obžalovaný má za sebou poměrně bohatou trestní minulost, jejíž počátek sahá do roku 1995, kdy byl za krádež odsouzen k podmíněnému trestu. Později následovaly další tresty za loupeže, krádeže nebo i za pokus o těžké ublížení na zdraví. Celkem si Čabrák odseděl devět let ve vězení. V libušské ubytovně zaútočil, když byl ve tříleté zkušební době právě za pokus o těžké ublížení na zdraví, kterého se dopustil, když v jídelně Armády spásy bodl jiného muže do břicha.

V Čabrákově případě podle soudu už nelze hovořit o snaze jej napravit a navrátit do společnosti, ale naopak chránit společnost před lidmi, jako je on. „Z našeho pohledu je naprosto přiměřený trest vyměřený těsně nad polovinou trestní sazby,“ podotkla Zápalková. Čabrákovi soud rovněž uložil ochranné protitoxikomanické a protialkoholní léčení ambulantní formou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám