Hlavní obsah

Vyděrač položil bombu a vyhrožuje státu

Novinky, Kateřina Perknerová, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Neznámý vyděrač požaduje od státu, respektive policie, vyplacení finanční částky v řádu miliónů korun. Jinak hrozí, že odpálí bombu někde na území republiky. Policie již včera našla funkční a velmi nebezpečnou výbušninu na železničním mostě v Olomouci. Sdělil to ve čtvrtek ministr vnitra Stanislav Gross.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Gross dnes potvrdil, že se policie případem zabývá již několik dní. Nejde podle něj o teroristický útok, ale o ryze kriminální čin, i když dost závažný. "Není to tak prostá záležitost, jakých jsme svědky při těch výhružných telefonátech a běžných anonymech. Toto je daleko vážnější záležitost," uvedl.

Výbušnina v Olomouci

O vážnosti případu svědčí středeční nález funkční bomby v konstrukci železničního mostu poblíž hlavního nádraží Českých drah v Olomouci, který má pravděpodobně souvislost s oním vyděračem. Policisty na ni upozornil anonym, zřejmě sám pachatel.

"Jednalo se o trubku naplněnou výbušninou a šrouby," řekl policejní zdroj. Pyrotechnikům se ji podařilo zneškodnit.

"Nedávno policie dostala dopis od anonyma, v němž požaduje velmi vysoký peněžní obnos. Tvrdí, že pokud jej neobdrží, bude pokládat bomby. Anonym ze včerejška je zřejmě totožný s tímto. Více k tomu ale nemohu říci," dodal zdroj.

Policie na případ vyhlásila embargo. O případu se nechal informovat také hejtman Olomouckého kraje Jan Březina (KDU - ČSL). Vyšetřování převzal útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám