Hlavní obsah

Policie vyplatila bombovému vyděrači 10 miliónů

Novinky, Pavel Blažek
PRAHA

Bombový vyděrač dosáhl svého. Policie podle jeho instrukcí shodila ve čtvrtek z vrtulníků požadovaných 10 miliónů korun v 25 balíčcích na rozhraní olomouckého a severomoravského kraje. Policie tím chtěla zabránit tomu, aby zatím neznámý vyděrač začal týž den plnit své hrozby a odpalovat nálože.

Foto: Martin Šalek

První opravenou ulicí v Praze 6 před deseti lety byla ul. Národní obrany

Článek

"O vyhovění požadavkům a shozu peněz jsem rozhodl osobně se svými náměstky," řekl v pátek policejní prezident Jiří Kolář a uvedl, že peníze, které policisté shodili vyděrači,  jsou z policejních fondů. Odmítl upřesnit místa shozu a velikost území, na které byly balíčky rozházeny.

Mluvčí prezídia Blanka Kosinová potvrdila, že trubková bomba, kterou pro potvrzení svých hrozeb nastražil vyděrač minulý týden ve středu na železničním mostě v Olomouci Nových Sadech, byla vyrobena podomácku.

"Měla velké ničivé účinky. Proto policie nechtěla riskovat a přistoupila na požadavky, které vyděrač stanovil v dopise olomouckému hejtmanovi Janu Březinovi," odpověděla mluvčí na dotaz.

Speciální policejní jednotky měly během akce nejvyšší stupeň pohotovosti a čekaly, zda vyděrač na poslední chvíli nezmění své plány.

Nálezci musí peníze vrátit

Pokud balíčky s penězi najdou nezúčastnění lidé, mají povinnost vrátit je státu. "Občanský zákoník náhodným nálezcům ukládá za povinnost odevzdat tyto peníze policii nebo státním úřadům," řekla Kosinová.

Policisté dál vyšetřují i verzi, na kterou Koláře osobně upozornil i šéf vojenské rozvědky Josef Prokš. "Informoval jsem ho, že speciální jednotky podstupují i výcvik, který počítá s výrobou náloží z obchodně dostupných látek. Upozornil jsem ho na existenci příručky 125, která se užívala ve vojenském výcviku. Po explozi trubkové nálože na Staroměstském náměstí v Praze v roce 1990 byly tyto příručky skartovány," řekl šéf vojenské rozvědky v souvislosti s tím, že se objevily spekulace o tom, že vyděrač mohl právě z těchto příruček čerpat.

Reklama

Související články

Vyděrač položil bombu a vyhrožuje státu

Neznámý vyděrač požaduje od státu, respektive policie, vyplacení finanční částky v řádu miliónů korun. Jinak hrozí, že odpálí bombu někde na území republiky....

Po bombovém vyděrači pátrá i BIS

Po olomouckém bombovém anonymovi, který vydírá stát, pátrá kromě policie také Bezpečnostní informační služba (BIS). Spolupracujeme s útvarem pro odhalování...

Výběr článků

Načítám