Hlavní obsah

Spěchal s vnukem do školky a nabral strážníka na kapotu. Jeho kolegyně byla podle soudu opilá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

K nepřehledné situaci došlo loni v Rosicích na Brněnsku. Kvůli objížďce se dostal na cestu určenou jen pro místní jednasedmdesátiletý Otakar Nečas vezoucí čtyřletého vnuka do školky. Zastavila ho hlídka strážníků s tím, že se má otočit. Podle soudu se místo toho rozjel a nabral strážníka na kapotu. Nečas ale tvrdí, že se jen otáčel. Aby toho nebylo málo, strážnice z hlídky byla podle soudu opilá.

Otakar Nečas u soudu tvrdil, že se chtěl jenom otočit. Video: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Senior dostal u okresního soudu Brno-venkov za násilí proti úřední osobě roční trest vězení s podmíněným odkladem na dva roky, soud mu současně na rok a půl zakázal řídit. Muž se proti trestu odvolal k brněnskému krajskému soudu, neboť podle jeho přesvědčení se žádného útoku na strážníka nedopustil.

„Klient se na místo dostal po objížďce vyznačené kvůli stavebním pracím. Jel v koloně dalších aut, vezl takto poprvé vnuka do školky. Po zastavení dostával od hlídky strážníků pokyny, kterým nerozuměl. Členka hlídky pak čtyři hodiny po tomto incidentu nadýchala 0,2 promile,“ vysvětlila odvolání mužova advokátka Běla Sedláčková. Dýchnout všem účastníkům dala policie, která incident vyšetřovala.

Potřeboval jsem si jen popojet, ale on mi místo toho lehl na kapotu
Otakar Nečas, obžalovaný

„Snažil se situaci slušně vysvětlit a jen se snažil otočit. Měl velké auto a cesta tam je úzká. Rozhodně na nikoho nenajížděl a ani stínem myšlenky nechtěl spáchat trestný čin. Ale strážníci se chovali tak, jak se chovali. Nám je jedno, v jakém stavu chodí do služby, ale podle zpětného propočtu měla v té době 0,8 až 1 promile,“ dodala advokátka.

„Nejsem žádný zločinec, nikoho jsem nenapadl, chtěl jsem se jen otočit. Vždyť to říkala i první policejní hlídka, která přijela na místo. Zákaz řízení je pro mě likvidační, to je jako kdybyste mrzákovi vzali berle. Potřebuji jezdit, abych se dostal za rodinou,“ hájil se před soudem Nečas. „Potřeboval jsem si jen popojet, ale on mi místo toho lehl na kapotu,“ dodal muž.

Strážnice byla patrně pod vlivem alkoholu, kdy mohla mít od 0,5 do 1 promile
Petr Hlavina, soudce

Zatímco muž chtěl trest zrušit, státní zástupkyně požadovala ještě přísnější trest. Senát v čele s Petrem Hlavinou ale ani jednomu odvolání nepřisvědčil a trest potvrdil.

„Bylo prokázáno, že poté, co obžalovaný nedbal značky zakazující vjezd bez povolení, jel na účelovou komunikaci a byl zastaven strážníky a kontrolován, zda má povolení vjezdu. Když byl vyzván, aby se otočil, rozhodl se pokračovat i za cenu násilí a najetí do strážníka, který se postavil před jeho auto. Úmyslně se proti němu rozjel s tím, že ten buď uhne, nebo uskočí. Strážník mu ale nalehl na kapotu,“ popsal soudce.

„Obžalovaný chtěl za každou cenu prosadit svou vůli a postavil si hlavu, že projede, protože musí vnuka do školky dovézt včas. Nic na tom nemění skutečnost, že strážnice byla patrně pod vlivem alkoholu, kdy mohla mít od 0,5 do 1 promile. Uložený trest je přiměřený, stejně jako zákaz řízení s ohledem na vypjatou situaci na místě,“ dodal soudce.

Novinky kontaktovaly i příslušnou městskou policii. Od vedoucího se ale dozvěděly, že žádný takový případ si nevybavuje a nemohl se k němu vyjádřit.

Vandalové v Brně chtěli posprejovat i řidiče tramvaje. Policie zveřejnila video z jejich kreací

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám