Hlavní obsah

Spánek na strážní věži dozorci u soudu prošel

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Dozorce z plzeňské borské věznice Pavel Řehořovský si může oddychnout. U soudu mu prošel lajdácký výkon strážní služby, při níž zřejmě usnul tak tvrdě, že ho nemohl vzbudit ani jeho velitel kontrolující strážní stanoviště. Samosoudce David Protiva v pondělí rozhodl, že nejde o trestný čin a případ poslal řediteli věznice, aby Řehořovského za porušení interních předpisů kázeňsky potrestal.

Článek

"Dlouho jsem přemýšlel, zda mám jednání obžalovaného posoudit jako trestný čin porušování povinnosti strážní služby nebo jen jako kázeňské provinění. Šlo skutečně o hraniční případ. Při rozhodování jsem vzal v úvahu stupeň společenské nebezpečnosti, který byl v tomto případě nižší než malý. Přihlédl jsem i k tomu, že obžalovaný sám pochopil, že jeho výkon služby není bezproblémový a sám požádal o rozvázání služebního poměru," vysvětlil Protiva.

Vzbudila ho až siréna u hlavy

Jak vlastně Řehořovského strážní služba v noci z 11 na 12. března letošního roku probíhala? Kolem půlnoci ho přišel na strážní věž zkontrolovat vrchní inspektor strážní služby. Tomu bylo divné, že strážný není na ochozu. Proto na něho nejprve zavolal, a když se nikdo neozýval, začal kopat do pletiva. Ani to však nevyvolalo z věže žádnou reakci. Řehořovský procitnul až poté, co mu ozval z hlásky u hlavy jekot sirény. "Ty vole, to jsem se lekl," byla jeho odpověď dozorčímu do hlásky.

Řehořovský se u soudu hájil tím, že v době kontroly byl zavřený na toaletě v přízemí strážní věže. "Soud si jeho výpověď ověřil přímo ve věznici a z vyšetřovacího pokusu jasně vyplynulo, že tvrzenÍ obžalovaného bylo pouze účelové a nezakládalo se na pravdě," uvedl Protiva s tím, že soud má za to, že strážný ve věži zřejmě usnul.

Bachař s přezdívkou Rocky

Řehořovský se vzdal stížnosti proti rozhodnutí soudu, státní zástupce, který navrhoval uznání viny z trestného činu, si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

Řehořovský přezdívaný mezi vězni Rocky není na lavici obžalovaných žádným nováčkem. Loni se u soudu zpovídal pro podezření, že do věznice pašoval odsouzeným alkohol, mobilní telefony a další nepovolené věci.

Podle tehdejší obžaloby podával kurzové sázky, na které si bral polovinu vkladu od odsouzeného. V případě výhry se s ním o peníze dělil. Soud ale nakonec Řehořovského všech obvinění zprostil. Většina vězňů, kteří před soudem vypovídali jako svědci, svá tvrzení vzala zpět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám