Hlavní obsah

Souseda postřelil a mlátil kladivem. Do vězení ale nenastoupil

Novinky, Richard Sůsa

V létě 2018 vystřelil Jan Šimák ve Všenorech u Prahy zblízka na souseda, následně ho při šarvátce vzal kladivem po hlavě. Loni Šimáka poslal Krajský soud v Praze na 8 let za mříže, Šimák ale do vězení nenastoupil a několik měsíců se před policií skrývá. Policie ve středu požádala o pomoc při pátrání.

BEZ KOMENTÁŘE: Odsouzený Šimák odchází se svým advokátem z jednáníVideo: Novinky

 
Článek

„Kriminalisté již několik měsíců pátrají po muži, který nenastoupil do vězení, kam byl odsouzen na osm let za pokus o vraždu, nedovolené ozbrojování a porušování domovní svobody,“ popsal mluvčí policie Jan Daněk.

„Jestli má někdo informace o hledaném muži a ví, kde se zdržuje nebo skrývá, ať se ozve na linku 158. Muž by mohl být nebezpečný,“ doplnil Daněk.

Foto: Policie ČR, Policie ČR

Policií hledaný Jan Šimák.

Šimák se v létě 2018 v chatové osadě ve Všenorech v Praze-západ vydal v noci ke svému sousedovi. Oblékl se do pracovního oděvu, vybavil se čelovkou, původně plynovou pistolí (kterou si nelegálně upravil na střelnou zbraň kategorie A) a kladivem.

Spor se sousedem řešil střelou do čelisti a ranou kladivem do hlavy. Dostal 8 let

Krimi

V obývacím pokoji na svého o tři roky mladšího souseda vystřelil se slovy: „Ty jsi mi prošlápl auto,“ a roztříštil mu chrup. Na to muž reagoval: „Ty jsi mi prostřelil hubu.“ Následovala rvačka, která se dostala až na terasu před chatu a během které Šimák muže vzal navíc kladivem po hlavě a do žeber.

Napadený muž se i přes zranění Šimákovi ubránil, vystrkal ho před zahradu a zavolal si záchranku. Šimáka následně v jeho chatce zadržela zásahová jednotka.

V únoru 2019 ho Krajský soud v Praze shledal vinným z pokusu o vraždu a uložil mu osmiletý trest odnětí svobody, ačkoli Šimákovi hrozilo dvanáct až dvacet let za mřížemi.

Střelba v Praze: Policisté našli v bytě mrtvého muže a ženu v kritickém stavu

Krimi

Státní zastupitelství i Šimák se odvolali, neboť žalobci se trest zdál mírný a volal po jeho zpřísnění. Šimákův advokát navrhoval soudu buď čin překvalifikovat na pokus o zabití, případně věc znovu projednat. Především rozporoval kvalifikaci vraždy po předchozím uvážení. Šimák se podle něj nijak na vraždu nechystal.

Pražský vrchní soud však odvolání v červenci 2019 zamítl a potvrdil původní výrok krajského soudu. Do vězení již ale nyní šestašedesátiletý Šimák nenastoupil, kriminalisté po něm již několik měsíců pátrají.

Reklama

Související články

Lékaři snáz prověří držitele zbraní

Odebrat legálně drženou zbraň člověku, u kterého se například projevila psychická porucha, má být jednodušší. Jak ve středu upozornily Lidové noviny, novela...

Výběr článků

Načítám