Hlavní obsah

Lékaři snáz prověří držitele zbraní

Právo, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odebrat legálně drženou zbraň člověku, u kterého se například projevila psychická porucha, má být jednodušší. Jak ve středu upozornily Lidové noviny, novela o zbraních obsahuje i novinku, že lékaři budou moci nahlížet do centrálního registru zbraní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Už dnes držitel o zbrojní průkaz musí projít poměrně přísnými testy. Lékařskou prohlídku, která prověřuje jeho zdravotní způsobilost pro držení zbraně, ale musí absolvovat pouze jednou za deset let. Až začne platit nový zákon, zbrojní průkazy budou elektronické a jejich držitele prohlédne lékař každých pět let.

Soudy řeší, jestli řidič střílel ze msty, nebo se bránil

Krimi

I mezitím se však může zdravotní stav majitele zbraně zhoršit natolik, že podmínky přestane splňovat. Policii to v takových případech musejí oznámit lékaři nebo musí od někoho dostat tip, který následně prověří. Komunikace mezi lékařem a policií je v současnosti poněkud těžkopádná. Lékaři totiž vůbec nemusejí vědět, že je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu či zbraně, mají-li ale o jeho zdravotním stavu pochybnosti, mohou se na to policie zeptat.

Přímo v registru

Nově se lékař bude moci prakticky okamžitě podívat do elektronické evidence. Celý proces se tak usnadní a zrychlí. Při důvodném podezření na změnu zdravotního stavu pak policie může vyzvat držitele průkazu, aby se podrobil lékařské prohlídce.

Česko čeká letos pátá zbraňová amnestie

Domácí

„Když k lékaři dorazí jeho pacient, bude si moci přímo v registru ověřit, zda ten člověk má zbraň, a zjednodušit komunikaci s policií. My si od toho slibujeme snížení množství případů, kdy lidé zbraň drží, ale už by ji mít neměli,“ vysvětlil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Bude to vyžadovat určité softwarové úpravy, ale nic, co by nebylo zvládnutelné,“ dodal ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám