Hlavní obsah

Soudkyni soudí kvůli falešnému potvrzení o covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňská krajská soudkyně Eva Sofia Vodičková se minulý týden ocitla v jednací síni jinde, než je zvyklá. Usedla totiž na lavici obžalovaných jako podezřelá z korupce. Stalo se tak v souvislosti s údajnou nabídkou úplatku za to, že pro ni jiná žena zajistí potvrzení o prodělané nemoci covid-19. Vinu popřela a odmítla u Obvodního soudu pro Prahu 9 nyní vypovídat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Soudkyně plzeňského soudu Eva Sofia Vodičková usedla na lavici obžalovaných.

Článek

Loni v srpnu na policii však uvedla, že nikdy nikomu nic neslibovala ani nepředávala. Se ženami, které pro ni měly potvrzení o covidu zařídit, se podle svých slov neviděla.

Státní zástupce Jan Janoušek při přečtení obžaloby uvedl, že další z obžalovaných, Lucie Enzmannová, vymyslela plán, jak za peníze zařídit ženám, které odmítaly podstoupit očkování proti covidu, aby mohly například cestovat a nemusely opakovaně na testy.

Její sestřenice a rovněž obžalovaná Monika Ulrichová byla v té době covidem oficiálně nakažená a měla místo zmíněných osob chodit na PCR testy, které by tedy potvrdily, že dotyčné ženy nemoc prodělaly.

Žena s covidem porušila izolaci, pak usnula v autě s dítětem. Dostala podmínku

Krimi

Jednou z nich byla podle žalobce i plzeňská soudkyně Vodičková. Obžaloba tvrdí, že za potvrzení přislíbila 3000 korun.

V jedné plzeňské kavárně pak podle Janouška předala Enzmannové svou průkazku pojišťovny, pomocí níž se pak Ulrichová na soukromém odběrovém místě údajně za soudkyni vydávala a skutečně test loni 7. ledna absolvovala.

„K následnému předání úplatku nedošlo, neboť PCR test vyšel s negativním výsledkem,“ uvedl státní zástupce. Jenže podle trestního zákoníku stačí i jen nabídka úplatku, proto Vodičková skončila jako obžalovaná.

V případě prokázání viny jí hrozí kromě konce soudní kariéry až dva roky vězení, anebo peněžitý trest. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) už ji loni na podzim dočasně zprostil funkce.

Kromě Vodičkové odmítla vypovídat i Enzmannová, Ulrichová k věci pouze uvedla, že skutečně byla ve zmíněný lednový den na testu v jedné soukromé odběrové laboratoři. Odmítla ale odpovědět, zda tam šla místo někoho jiného, tedy s průkazkou od Vodičkové.

„Nechci se k tomu vyjadřovat vzhledem ke své rodině, Enzmannová je moje sestře­nice,“ podotkla pouze Ulri­chová.

Na případ Vodičkové přitom kriminalisté přišli náhodou v rámci odposlechů nasazených právě na Ulrichovou při prověřování závažného případu loupeže a přípravy těžkého ublížení na zdraví vůči jednomu muži, který vedl spor o dítě s partnerkou Ulrichové.

Lékařka skončila před soudem kvůli dezinformacím

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám