Hlavní obsah

Žena s covidem porušila izolaci, pak usnula v autě s dítětem. Dostala podmínku

Dvaačtyřicetiletá matka deseti dětí předloni v prosinci porušila nařízenou izolaci po nakažení covidem a vyrazila i s tříměsíční dcerou z Náchodska do Jihlavy. Cesta ji nakonec zmohla tak, že se rozhodla přenocovat v autě. Ženu i s dcerkou nakonec objevili strážníci a záchranáři dvojici převezli do nemocnice. Za trestný čin šíření nakažlivé nemoci ženě ve čtvrtek Krajský soud v Brně potvrdil podmíněný trest.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Žena do Jihlavy vyrazila v době trvání nouzového stavu 5. prosince 2021 s tím, že si chtěla po prodeji domu vyzvednout ještě nějaké věci. O tom, že odjíždí, ale doma neřekla, navíc u sebe neměla ani telefon. Ačkoli věděla o nařízené izolaci, mluvila s jednou ženou, aniž by u toho měla nasazenou roušku.

„Pak se necítila dobře a namísto odjezdu domů se rozhodla společně s dcerou přespat ve svém automobilu, kde byla na základě telefonického podnětu manžela obžalované kontrolována hlídkou Městské policie Jihlava, která vzhledem k obavám o život a zdraví obžalované a její dcery přivolala na místo záchranáře, kteří následně obžalovanou a její dceru převezli do jihlavské nemocnice,“ stálo v rozsudku jihlavského okresního soudu, který ženu potrestal dvěma roky vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Žena se s trestem nesmířila a podala odvolání. „Soud totiž nesprávně uzavřel, že šlo o šíření nakažlivé nemoci, klientka nenaplnila skutkovou podstatu tohoto zločinu. Jak plyne z dokazování, potenciální nákaze vystavila jen jednoho člověka, dodržovala navíc bezpečnou vzdálenost. Další lidi, se kterými přišla do kontaktu, jako policisté a zdravotníci, o jejím onemocnění věděli, takže měli ochranné pomůcky. Není namístě, aby na klientku bylo působeno prostředky trestního práva, její jednání nebylo tak společensky škodlivé,“ horoval ženin advokát.

Soud: Odvolání je nedůvodné

„Obžalovaná opustila izolaci, pohybovala se napříč republikovou a o tom, že je nakažená, měli zasahující záchranáři a policisté informace od jejího manžela, ne od ní,“ oponovala státní zástupkyně Kateřina Nováková.

Odvolací senát v čele s Danou Kancírovou smetl ženiny námitky ze stolu. „Odvolání je nedůvodné. Za nouzového stavu a při nařízené izolaci jela z jednoho kraje do druhého, aniž by k tomu měla vážný důvod, navíc měla s sebou malé dítě. Telefon nechala doma, manžel měl o ni strach, proto se rozjelo pátrání,“ upozornila Kancírová.

„Sice jela v autě, ale po cestě se mohlo cokoli stát. Ani elementárně se nezajistila, nikomu nic neřekla. Záchranáři ji pak s dcerou převezli do nemocnice, protože byla podchlazená. A že by nevěděla o tom, že je vyhlášený nouzový stav, protože se musela starat o děti, tomu se snad ani nedá věřit. Trest je přiměřený a odpovídá všem okolnostem případu,“ uzavřela soudkyně.

Desítky obžalovaných. Soud v Brně rozplétá prorůstání byznysu, podsvětí a policie

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám