Hlavní obsah

Soudkyně odmítla zabrat areál spojený s H-Systemem, poškození ji vyplísnili

– Praha

Obvodní soud pro Prahu 2 v úterý zamítl návrh státního zástupce, aby byl zabrán areál v Rabyni u Slapské přehrady, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi. Areál byl obstavený policií a měl připadnout poškozeným klientům vytunelované firmy, v dražbě ho však dříve získal podnikatel Luděk Fabinger. Poškození na soudkyni po vynesení rozsudku nelichotivě pokřikovali.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Smetka u soudu na archivním snímku

Článek

Státní zástupce Boris Havel je přesvědčen, že aukce byla zinscenovaná a že majetek Fabinger získal nelegálně. Proti rozhodnutí soudu podal stížnost, kterou bude řešit pražský městský soud.

Fabinger kvůli podezřelé dražbě zajištěné nemovitosti čelil trestnímu stíhání, které bylo kvůli promlčení zastaveno. Havel však přesto areál považuje za výnos z trestné činnosti, a proto chtěl, aby soud nařídil jeho zabrání. „Trestná činnost se nesmí nikomu vyplácet,” řekl. Na areálu podle něj byla od roku 2001 policejní plomba a tehdy to byl jediný majetek Smetky.

Za hlavního strůjce podezřelé dražby označil exekutora Daniela Týče, jenž pozemky prodal. Jeho stíhání v této věci bylo rovněž kvůli promlčení zastaveno. Podle Havla musel Fabinger o těchto podezřelých okolnostech vědět. V proslovu také uvedl, že areál získal za 29 miliónů korun, ačkoli znalecké posudky jeho cenu odhadovaly na více než 60 miliónů. „Myslím, že není jediný důvod, aby soud ty pozemky nezabral,” řekl Havel.

Může za to exekutor

Advokát Martin Korbař námitky žalobce odmítl. Odpovědnost za dražbu podle něj nenese Fabinger, ale exekutor. Podotkl také, že dražbu potvrdil soud a zúčastnilo se jí pět zájemců. Nesouhlasil také s tím, že by šlo o dražbu, která byla předem dohodnutá, aby Smetka oficiálně neměl evidovaný žádný majetek. „Cena areálu začínala na šesti miliónech korun,” řekl Korbař.

Soudkyně Daniela Reifová žádost státního zástupce zamítla, jelikož se podle ní neprokázala spojitost mezi Fabingerem, Smetkou a Týčem. Zdůvodnění verdiktu několikrát přerušili klienti H-Systemu, kterých se do soudní síně vtěsnalo zhruba 30. Případné peníze z prodeje dřívějšího Smetkova areálu byly jednou z posledních možností, jak získat zpět alespoň minimální část investic, o které přišli. Na soudkyni křičeli například „hanba”, „fuj” nebo že „vykládá pohádky, kterým nikdo nevěří”.

Fabinger po jednání řekl, že Smetku nezná a že areál koupil v dobré víře. Poškozených mu je prý líto. Podnikatele v realitách se týkala ještě kauza, kde byl viněn z toho, že nechal přihlásit do insolvenčního řízení se Smetkou spornou pohledávku na 45 miliónů korun. Podle obžaloby šlo o snahu vyvést peníze, které by jinak mohli získat poškození klienti vytunelované firmy. Soudy ho však obžaloby zprostily.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 miliónů korun. Smetka si odpykal 12 let ve vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám