Hlavní obsah

Vrabelovy výroky o českém jaderném útoku na Rusko šetří policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroky aktivisty a pořadatele protivládních demonstrací Ladislava Vrabela se zabývá policie. Vrabel na sociálních sítích uveřejnil video, kde rozhlašuje, že „česká vláda chce útočit na Rusko jadernými hlavicemi ze stíhaček“.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Organizátor demonstrací Ladislav Vrabel

Článek

„Zaregistrovali jsme to video na sociálních sítích a zjišťujeme, zda došlo k protiprávnímu jednání, nebo ne,“ uvedl na dotaz Novinek policejní mluvčí Jan Daněk.

Vrabel na videu hlásá: „Seďte na gauči a užijte si posledních pár měsíců života. Naše vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi ze stíhaček. A Ruská federace pak bude útok opakovat a pošle jaderné hlavice na Českou republiku.“

Za šíření poplašné zprávy může Vrabel dostat až osmileté vězení, podle Novinkami osloveného právníka Jaroslava Ortmana nicméně jeho výroky odpovídají spíše maximálně dvouletému trestu.

Aktivista Vrabel, který v posledních měsících organizuje protivládní demonstrace a čelí několika exekucím, šíří naprosté smyšlenky. Česká republika na Rusko jadernými zbraněmi ze stíhaček útočit nemůže. Důvodů je několik, mimo jiné ten, že Česká republika žádné jaderné zbraně nemá a podle smlouvy o nešíření jaderných zbraní ani mít nemůže.

Ve výzbroji má taktické letouny L-159 Alca a nadzvukové stíhačky JAS-39 Gripen. Ani jeden z těchto strojů neumožňuje nosit a shazovat jaderné bomby.

Rasistickými urážkami vůči redaktorovi ČT se zabývá policie

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám