Hlavní obsah

Exšéf Čepra Kadlec půjde znovu před soud

Právo, Radim Vaculík, Jakub Troníček

Někdejší generální ředitel Čepra Tomáš Kadlec bude podle zjištění Práva muset kvůli podezření z rozsáhlých machinací na úkor této strategické státní ropné společnosti znovu před soud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Kadlec

Článek

Loňský osvobozující rozsudek totiž na základě dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana zrušil Nejvyšší soud a Kadlec se tak znovu po letech dostane do pozice obžalovaného. V kauze jde o údajně nevýhodné smlouvy s firmami Czech Energospace a Marimpex a Kadlec byl v jejím rámci obžalován spolu s někdejším obchodním ředitelem Čepra Alexandrem Houškou.

Podle státního zastupitelství měli oba v roce 2005 levně prodat pohonné hmoty a potom stejné množství za mnohem vyšší cenu nakoupit zpět. Škodu na úkor Čepra vyčíslil žalobce na 156 miliónů, a oba proto vinil z porušování povinnosti při správě cizího majetku, za což jim hrozilo až osmileté vězení.

Nové projednávání případu u soudu by přitom mohlo otevřít prostor i pro zkoumání okolností neobvyklé transakce, v rámci které Kadlecovi na jeho účtu přistálo více než 30 miliónů korun.

Server Neovlivní.cz v této souvislosti letos informoval, že částku poslal Martin Pechan, který v jiné kauze čelí obžalobě spolu s uprchlým podnikatelem Radovanem Krejčířem za to, že chtěli pomocí systému falešných pohledávek vysát z Čepra pod Kadlecovým vedením miliardy korun. V době původního projednávání kauzy přitom totožnost odesílatele peněz nebyla soudu známa.

Pokud to bylo zrušeno, tak nás překvapuje, že po téměř patnácti letech soud tu věc znovu vrací.
Obhájce Kadlece Radek Ondruš

O co konkrétně Nejvyšší soud aktuální rozhodnutí opírá, zatím není jasné, jeho mluvčí Petr Tomíček nechtěl verdikt komentovat s tím, že nebyl doručen všem stranám. Výsledek je ale patrný z elektronického informačního portálu justice.

Překvapený advokát

Podle něj byl původní pravomocný rozsudek pražského městského soudu zrušen a věc byla přikázána k novému projednání.

„Rozhodnutí soudu jsme zatím neobdrželi, takže se k tomu nemůžeme vyjadřovat. Pokud to ale bylo zrušeno, tak nás překvapuje, že po téměř patnácti letech soud tu věc znovu vrací,“ řekl v pátek v reakci na informace Práva Kadlecův obhájce Radek Ondruš.

Původně byl v první instanci Kadlec spolu s Houškou souzen a také osvobozen u Obvodního soudu pro Prahu 1, a právě tam teď Nejvyšší soud své rozhodnutí poslal.

Co konkrétně se mu na zprošťujícím verdiktu nelíbilo, s jakými pokyny celou věc vrátil a zda to bylo obvodnímu či až odvolacímu městskému soudu, to zatím není jasné. Mluvčí soudu v Praze 1 Lenka Cihlářová odmítla rozhodnutí komentovat s tím, že nejdříve musí být doručeno všem zúčastněným.

Soudkyně známá z kauzy Nagyová

„V předmětné věci soud obdržel rozhodnutí Nejvyššího soudu, nikoli však spisový materiál. Až po jeho obdržení bude rozhodnutí rozesláno procesním stranám,“ uvedla pouze Cihlářová.

Bez zajímavosti v této souvislosti přitom není fakt, že Kadlece s Houškou zprostila u soudu pro Prahu 1 obžaloby ze způsobení více než 150miliónové škody soudkyně Helena Králová, která se nedávno dostala do širšího povědomí zatím nepravomocným očištěním někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové) a bývalých ředitelů Vojenského zpravodajství.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Skladiště zásob ropy v Nelahozevsi

Po loňském zprošťujícím rozsudku přitom Kadlecův advokát poslal na ministerstvo spravedlnosti žádost o odškodnění za klientovo stíhání, přičemž mělo jít o částku v řádech několika stovek tisíc korun.

„Pokud tedy bude soud ten případ znovu řešit, tak samozřejmě navrhneme ministerstvu přerušení toho řízení o odškodnění,“ podotkl k tomu nyní Ondruš.

Justiční resort už si mezitím nechal zjišťovat stanovisko o možné finanční satisfakci od pražského vrchního státního zastupitelství, které Kadlece s Houškou v této kauze žalovalo.

„Upozornili jsme v odpovědi na to, že je třeba vyčkat právě na rozhodnutí Nejvyššího soudu o dovolání nejvyššího státního zástupce v neprospěch obou mužů,“ uvedla v pátek šéfka pražských vrchních žalobců Lenka Bradáčová. Dodala, že nynější verdikt nejvyšších soudců oceňuje.

Jedno odškodnění už vysoudil

Jedno odškodnění už přitom Kadlec vysoudil, konkrétně 92 tisíc na náklady za obhajobu za své stíhání v jiné kauze, které ale žalobce v roce 2008 zastavil.

Také tento případ se týkal Čepra a šlo o údajný čtyřmiliardový pokus o podvodný útok na společnost, za kterým měl podle policie stát opět Krejčíř. I zde patřil mezi obviněné kromě Kadlece také Houška a rovněž dva jednatelé firmy Loricus, přes kterou se měl podvod odehrát a za níž prý stál právě Krejčíř.

Vedení Čepra se mělo podle mínění policistů s firmou Loricus dohodnout, že od ní postupně koupí 110 tisíc tun benzínu a nafty s tím, že když závazek nedodrží, zaplatí nebývale vysokou pokutu v řádech stamiliónů korun.

Státní ropná firma se pak údajně chystala skutečně smlouvu nedodržet, obchod se ale nakonec nikdy neuskutečnil a žalobce pak stíhání všech obviněných zastavil s tím, že k žádnému trestnému činu nedošlo.

Kadlec, který začínal svou kariéru v 90. letech jako důstojník civilní kontrarozvědky (BIS), patří dlouhodobě k nejkontroverznějším tuzemským úředníkům. Ještě před svým působením v čele Čepra šéfoval od roku 1998 Národnímu bezpečnostnímu úřadu, který mimo jiné uděluje bezpečnostní prověrky.
A právě možné kupčení s certifikáty za Kadlece prověřovala opakovaně policie, nikoho ale kvůli možným machinacím s prověrkami neobvinila a stejně tak nikam nevedlo ani prověřování možného napojení Kadlecových nejbližších spolupracovníků na podsvětí.
Do funkce šéfa NBÚ se Kadlec dostal v době vlády tehdejšího premiéra a nynějšího prezidenta Miloše Zemana, ředitelské křeslo pak opouštěl v roce 2003, kdy kabinet vedl Vladimír Špidla a ministrem vnitra byl Stanislav Gross (oba ČSSD).
Po Grossově postupu na post premiéra se znovu dočkal vysoké funkce i Kadlec, který obsadil nejvyšší místo v Čepru. Odtud ale musel odejít v roce 2005 za vlády Grossova nástupce Jiřího Paroubka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám